Izvor:
23.09.2017 u 18:21
0

Naučnici stvorili antitelo koje uništava HIV!

Naučnici su stvorili antitelo koje napada 99 procenata vrsta HIV-a i može da spreči infekciju kod sisara, tvrdi studija objavljena u magazinu "Science".

Antitelo je stvoreno tako da napada tri ključna dela virusa, što otežava HIV-u da opstane. Istraživanje je rađeno u saradnji Američkog nacionalnog instituta zdravlja i farmaceutske kompanije "Sanofi".

Testiranja na ljudima započeće sledeće godine, što će biti prava proba. Naše telo ne može da se izbori sa HIV-om zbog neverovatne sposobnosti virusa da mutira i da menja svoj pojavni oblik.

Ove varijacije virusa HIV kod jednog pacijenta mogu da se uporede sa onima kod pojave virusa gripa tokom sezone. Imuni sistem prepušten je sebi da se bori protiv različitih vrsta virusa HIV.

Međutim, nakon više godina, manji broj pacijenata razvije moćno oružje nazvano "široko neutrališuća antitela" koja napadaju srž HIV-a i mogu da ubiju veći deo virusa.

Istraživači pokušavaju da iskoriste ta antitela u lečenju HIV-a, ili u prevenciji infekcije na prvom mestu. Ova studija kombinovala je tri takva antitela u još moćnijem "trostrukom antitelu".

Dr Geri Nejbel, koji vodi studiju, kaže da je ovako to oružje još moćnije od najboljih prirodnih antitela. Najbolje prirodno antitelo pogodilo bi 90 odsto tipova HIV-a. U eksperimentu na 24 majmuna, pokazalo se da nijedna životinja kojoj je dato to trostruko antitelo nije razvila infekciju.

b92.net
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter