Izvor:
26.06.2016 u 23:06
0

NAJVEĆE ISTRAŽIVANJE O MIGRENAMA: Naučnici se usaglasili da su za sve krivi geni

Uprkos tome što je migrena prilično proširena bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svetu, njeni uzroci još uvek nisu u potpunosti otkriveni, što komplikuje razvoj novih načina lečenja.

Za razvoj migrene postoje genetske predispozicije, pokazalo je najopsežnije istraživanje dosad o ovoj bolesti, čiji su rezultati objavljeni u magazinu Nature Genetics.

Istraživanje je sproveo međunarodni tim naučnika okupljen u International Headache Genetics Consortium. Naučnici iz Australije, Danske, Estonije, Finske, Nemačke, Islanda, Holandije, Norveške, Španije, Švedske, Velike Britanije i SAD studiju su sproveli na DNK uzorcima 375.000 učesnika istraživanja iz Evrope, Amerike i Australije, među kojima ih je 60.000 patilo od migrene.

Uspeli su da analizirju milione genetskih varijanti i otkrili da se s pojavom migrene može povezati 38 različitih genomskih područja. Naime, dosad se s ovom bolešću povezivalo samo deset genomskih područja.

Naučnici su otkrili i da se većina genomskih zona preklapa s genima povezanim s određenim vaskularnim bolestima kod kojih dolazi do sužavanja krvnih sudova.

Uprkos tome što je migrena prilično proširena bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svetu, njeni uzroci još uvek nisu u potpunosti otkriveni, što komplikuje razvoj novih načina lečenja.

O važnosti nedavnih otkrića za budućnost uspešnog lečenja migrena profesor Džon-Anker Cvart sa Univerzitetske bolnice u Oslu kaže: – Naša otkrića koja se temelje na genetici prvi su konkretan korak prema personalizovanom pristupu u lečenju ove kompleksne bolesti. Mi lekari odavno znamo da je svaka migrena različita i da su lekovi koji pomažu jednom pacijentu kod drugog potpuno bez efekta –

Nadamo se da ćemo uskoro dobijena saznanja moći da upotrebimo na način da pacijente podelimo u grupe s obzirom na genetske predispozicije kada budemo sprovodili klinička istraživanja s lekovima. Tako ćemo povećati izglede za otkrivanje najbolje terapije za svaku podgrupu – rekao je dr. Cvart.

Izvor: Nedeljnik
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter