Izvor:
09.10.2017 u 03:05
0

IMATE JAKE BOLOVE U STOMAKU? Evo šta je uzrok toga!

Grčevi su izuzetno neugodna pojava, a probadajuć​ bol vas može ostaviti i bez daha. Što ako oni nastupe naglo i bez vidljivog razloga?

Na grčeve u trbuhu se pacijenti često žale, a posebno su naglašeni kod nekih žena pre i tokom menstruacije, ali postoje i drugi faktori koji mogu uzrokovati ovu pojavu bilo kada.

1. Istegli ste mišić

Nesu svi grčevi povezani sa crevima i menstruacijom, nekada se može raditi i o​​ istegnuću abdominalno​g​ mišića. To može biti posledica neke vežbe ili nespretnog pokreta. Tu vam može pomoći odmor i hidratacija.

2. Zatvor

Uredna dinamika pražnjenja creva je važan deo zdravlja. Po iskorištavanju hranljivih sastojaka hrane, neiskorištene otpadne materije dospevaju u debelo crevo. Ukoliko u tom vremenu ne dođe do njihove eliminacije iz organizma, počinju se nagomilavati uz razvijanje raznih simptoma poput nadutosti, nelagode ili, oslabljenog apetita.

3. Upalne bolesti creva

Ulcerozni kolitis je upalna bolest creva koja najčešće zahvata​ jedan deo debelog creva (kolona) i rektum, a nema poznatog uzroka. Uzrokuje čireve na sluznici rektuma i debelog creva, što rezultira bolovima, prolivom, često pomešanim s krvlju i gubitkom težine. Reč je o bolesti koja ima periode bez simptoma koji se izmenjuju s izrazito naglašenim simptomima. Iako se simptomi ulcerativnog kolitisa ponekad mogu povući sami od sebe, potrebno je lečenje kako bi se postigla remisija.

4. Ovulacija

Žensko telo može slati signale o ovulaciji u obliku bolova ili grčeva u donjem delu stomaka koji su obično lokalizovani na strani na kojoj ćete ovulirati, a to je ono što nazivamo bolnom ovulacijom. Ako obraćate pažnju na promene u telu, onda ćete primetiti i još neke promene poput nadutosti, osetljivih grudi i prozirnog sekreta.

5. Gasovi

Jedan od najpoznatijih razloga stvaranja gasova je nadutost koju karakteriše veća količina vazduha u crevima i osim što uzrokuje grčeve i zatvor, može biti izrazito neugodna pojava ako smo na poslu ili u društvu.

Izvor: vijesti.me
Foto: healthblow.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter