Izvor:
10.10.2017 u 14:34
0

LOŠE ILI DOBRE NAVIKE: Šta izaziva rano ustajanje kod dece? (foto)

Stvaranje zdravih navika kod dece, kao što je ustajanje rano ujutru, izgleda i nije toliko dobro za njihovo mentalno zdravlje.

Novo istraživanje je pokazalo da početak nastave pre 8:30 časova ujutru povećava rizik od depresije i anksioznosti kod učenika.

Rani početak nastave stvara pritisak kod dece, što ometa njihovu sposobnost spavanja i izlaže ih većem riziku od nastanka problema u mentalnom zdravlju. Doktor Džek Pelc sa Univerziteta Ročster Medikal Centar rekao je da se zbog ranog buđenja kod dece stvara pritisak da moraju ranije da legnu da spavaju i da se naspavaju, zbog čega imaju povećane mentalne smetnje, dok kasniji početak nastave ima dobar uticaj.

On je dodao da dobar san i kasniji početak nastave daje bolje rezultate. Stručnjaci preporučuju učenicima da imaju rutinu odlaska na spavanje uvek u isto vreme, a to je između 8 i 10 sati uveče i da smanje upotrebu tehnologije pre odlaska u krevet.

U istraživanju je praćeno 197 učenika starosti od 14 do 17 godina koji su popunjavali upitnike. Na pitanja su odgovarali i njihovi roditelji, a ona su bila u vezi sa njihovim navikama spavanja, kada ležu i da li su jutarnji ili noćni tip, prenosi klix.ba. Bili su podeljeni u dve grupe: oni kojima nastava počinje pre 8:30 časova i one kojima počinje kasnije. Sedam dana su vodili dnevnike u koje su upisivali kada su otišli na spavanje, koliko su spavali, kvalitet i dužinu sna i simptome depresije i anksioznosti.

Rezultati su pokazali da su učenici koji su ustajali ranije jer im je nastava počinjala u 7:30 imali simptome depresije i anksioznosti.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter