parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

STRAHOVITO: U Srbiji dnevno umre više od 100 ljudi od srca!

Srbija je na neslavnom drugom mestu u Evropi po broju obolelih od raka dojke i kardiovaskularnih bolesti!

Statistika crna da crnja ne može biti! Srbija je na neslavnom drugom mestu u Evropi po broju obolelih od raka dojke i kardiovaskularnih bolesti!

Za samo 60 minuta, prema statistici Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, od bolesti srca i krvnih sudova umre čak šest pacijenata, dnevno 142, godišnje 52.000! Od raka dojke godišnje oboli oko 4.600 žena, a umre ih 1.600. Kada se to prevede na dnevnu statitiku, dobijamo čistu katastrofu - svakog dana u Srbiji otkrije se 13 novoobolelih žena, a njih četiri umru od te bolesti, podaci su Srpskog foruma protiv raka dojke.

Prof. dr Vladimir Kovčin, naš najpoznatiji onkolog, kaže da je to prva statistika koja je podrobna, realna i daje konkretne podatke.

- Frapantni su podaci! Najbitnije je da se radi na ranom otkrivanju raka dojke kako bi ta bolest mogla da se leči. I dalje ne znamo šta je uzrok i zbog toga ne možemo da delujemo preventivno. Jedino što nam ostaje je dobar skrining i rano otkrivanje te vrste raka. Savet ženama je da čim primete nešto neobično - uvučene bradavice, ako napipaju neku kvržicu, promene na koži, asimetriju dojki, moraju odmah da dođu kod onkologa. Tada je prognoza bolja i izlečenje izvesnije - naveo je on.

Prof. dr Miljko Ristić, naš kardiohirurg svetskog glasa, upozorava da su novi podaci alarmantni!

- Tačno je da smo drugi u EU po obolevanju od kardiovaskularnih bolesti, odmah iza Rusije. Nažalost, i karcinom dojke uklapa se u tu strašnu statistiku. Takođe smo na drugom mestu u EU. U pitanju je decenijski problem, koji ne može da se reši preko noći. Kada su kardiovaskularne bolesti u pitanju, trebalo bi da se poveća broj preventivnih pregleda i da postanu obavezni za sve građane Srbije. Uz to, neophodno je da se povećaju i kapaciteti za te preglede, ali i broj zaposlenih u njima - naveo je prof. dr Ristić.

U tom smislu, dodaje prof. dr Ristić, uspostavio je kontakt sa poljsko-američkom firmom koja gradi bolnice u EU i koja bi mogla da pomogne u ublažavanju crnog skora u Srbiji.

- Za kratko vreme je sagrađeno 19 bolnica u Poljskoj. U njima su smeštene kardiologija, kardiohirurgija i rehabiltacija. Prošle godine su o tome vođeni razgovori u Ministarstvu zdravlja. Poljaci nude izgradnju koliko god nam je potrebno takvih ustanova. Rok za završetak radova je godinu dana, a dobijamo opremljenu bolnicu u kojoj su svi neophodni aparati, operaciona sala, odeljenja... Poljaci bi o svom trošku zaposlili do 350 sestara i lekara, a jedini uslov je da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) plaća usluge po cenama koje važe i u Srbiji - navodi taj stručnjak.

Izvor: Alo.rs
Foto: MePinkm

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 Parovi - Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Parovi - Live
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:30 Kviz: Naslovna strana
19:00 Upoznajte Parove
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live