Izvor:
17.10.2017 u 13:41
0

NIJE SVE U GENIMA: Ovo je glavni uzrok dijabetesa kod dece!

Iako je glavni uzrok dijabetesa skriven u genima, šećer također može podstaknuti razvoj dijabetesa, posebno kod onih koji već imaju genetske predispozicije za razvoj bolesti.

Složeni ugljeni hidrati nalaze se u povrću, žitaricama i voću i dobri su za organizam, dok je jednostavne šećere koje nalazimo u gaziranim sokovima, slatkišima i konzerviranoj hrani potrebno izbegavati.

Iako je glavni uzrok dijabetesa skriven u genima, šećer takođe može podstaknuti razvoj dijabetesa, posebno kod onih koji već imaju genetske predispozicije za razvoj bolesti.

Šećer izaziva bolesti srca. Previsok unos šećera podiže visinu triglicerida u krvi i samim time povećava opasnost od kardiovaskularnih bolesti.

Popis šećera od najboljih do najgorih:

1. Najbolji ugljeni hidrati su oni složeni koji obezbeđuju stalni izvor energije i pomažu pri prenosu hranjljivih materija u organizmu, a ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi.

2. Fruktoza je sledeća na popisu. To su jednostavni šećeri koji se nalaze u voću. Iako šećer iz voća pruža „brzu“ energiju, ne diže previše razinu šećera zbog vlakana koje voće sadrži.

3. Saharoza nije uvek jednako nezdrava. Ako uzimate saharozu u obliku voća i povrća, uz šećer ćete uneti i vitamine i minerale, kao i vlakna i složene ugljene hidrate koji omogućavaju dugu apsorpciju šećera.

4. Rafinirane šećere bi uvek trebalo izbegavati. Kada uđu u krvotok oni podstiču izlučivanje insulina, a mnogo insulina pomaže da se organizam vrlo brzo navikne na šećer i uvek traži još. Šećer u krvi naglo raste i pada nakon njih, a sa šećerom i raspoloženje i ponašanje.

Koje su alternative nezdravom šećeru?

Voće, osobito kruške i jabuke odlična su zamena kada se javi potreba za slatkim.

Cimet je sladak začin koji će hranu i piće učiniti slađim. Osim toga, kašičica cimeta sadrži 28 mg kalcija, i malo B vitamina, vlakana i gvožđa.

Začini poput metvice, klinčića, anisa, đumbira i limunove korice pomoći će da naglasite ukuse iz hrane bez dodavanja šećera.

Umesto sirupa za prelive koristite miksano voće poput ananasa, jagoda, jabuka ili borovnica.

Kao zamenu za voćne jogurte koji su prepuni šećera svojim klincima poslužite običan jogurt u koji ste dodali neko slatko voće.

U pripremi kolača pola količine šećera zamenite začinima poput cimeta, vanilije ili muškatnog oraščića.

Izvor: e-ordinacija.ba
Foto: kakolijeciti.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter