Izvor:
09.11.2017 u 20:07
0

Sve što treba da znate o epidemiji malih boginja i kako da se zaštitite!

Epidemija malih boginja prijavljena je na teritoriji Beograda, gde su se pojavili prvi slučajevi od ukupno 65 onih koji su od početka oktobra otkriveni u čitavoj Srbiji! Kako Telegraf saznaje, građani će zbog toga biti hitno pozivani na vakcinaciju, odnosno revakcinaciju sa ciljem da se maksimalno zaštite.

Iako epidemiolozi ponavljaju da nema mesta panici, mnogi su zbunjeni jer ne znaju da li bi trebalo da se odazovu, pre svega ne znajući da li su i sami bili vakcinisani ili ne.

Jedan od naših najvećih stručnjaka u ovoj oblasti, Branislav Tiodorović, za Telegraf kaže da je Srbija uvela vakcinaciju protiv morbila 1971. godine, kada je stanovništvo primalo monovakcinu.

– Zatim su 1993. godine uvedene kombinovane vakcine protiv zaušaka i malih boginja, a tek se 1996. godine pojavljuje revakcinacija – kaže ovaj epidemiolog.

Najmanji procenat obuhvata MMR vakcinom beleži se u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, navodi ovaj stručnjak, i dodaje da se i ta situacija menja na bolje u poslednja dva meseca.

On naznačava da to što je neko uredono vakcinisan, ne znači da je 100 posto otporan na morbile.

– Postavlja se pitanje da li je osoba bila potpuno zdrava onda kada je vakcinisana, da li je imala hronično oboljenje, genetski pad imuniteta… Ali, i to je bolje nego da uopšte nije vakcinisana, jer će simptomi biti blaži, te ospice neće prekriti celo telo, temperatura neće biti visoka, neće doći do upale pluća ili zapaljenje mozga – objašnjava Tiodorović.

Dok se roditelji koji svesno odbiju da njihovo dete primi MMR u Srbiji novčano kažnjava iznosom od 30.000 do 150.000 dinara , u Americi ne mogu da krenu u vrtić, u školui, na fakultet, pa čak ni da dođu do specifičnih pozicija na poslu.

– SZO je dala preporuku da se u Americi i Evropi vrši i revakcinacija odraslog stanovništva. Slovenija i Hrvatska uvode obavezu revakcinisanja svih, dok u Švedskoj, Norveškoj i Finskoj vakcinacija nije obavezna. Ali tamo roditelji slušaju savete lekara, imaju poverenja u zdravstveni sistem – navodi Tiodorović i naglašava da ovo pitanje nije demokratsko, već pitanje savesti.

Prema kalendaru imunizacije, MMR vakcina protiv zauški, rubeola i malih boginja prima se između 12 i 15 meseca detetovog života, a revakcinacija se vrši u 7 godini, odnosno u 14. najkasnije.

– Dete je u periodu između vakcine i revakcine u potpunosti zaštićeno! – zaključuje Tiodorović.

telegraf.rs
Foto: arhiva, pixabay.com, twitter/mondo magazin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter