Izvor:
10.11.2017 u 15:22
0

PROMENE NA NOKTIMA: Otkrijte od čega bolujete!

Svaka promena na vašim noktima znači nešto. Pa, ako su oni beli vrlo je verovatno da imate problema sa jetrom, ako se lako lome štitna žlezda vam šalje signale, a ako se savijaju ili imate pruge vreme je da svom zdravstvenom stanju posvetite pažnju.

Nokti mnogo otkrivaju o onome što se dešava u našim unutrašnjim organima, koje inače ne možemo da vidimo. Naravno, svakom će se desiti da s vremena na vreme ima problema sa bojom noktiju ili krhkoću, ali ako ova pojava potraje nekoliko meseci, ne bi trebalo da je ignorišete. A, evo i koje probleme možete da otkrijete samo pogledom na svoje nokte. Pre svega, obratite pažnju na njihovu tvrdoću i boju, navode dermatolozi.

Lomljivi nokti

Oni ukazuju na problem sa štitnom žlezdom. Ova žlezda kontroliše metabolizam, rast i energiju, pa se i najmanji problemi sa njom odmah vide na noktima i kosi.

Savijeni nokti

Ukazuju na probleme sa plućima, probavom i jetrom. Takođe, ovde se očitavaju i bolesti srca. Mada, često može biti čisto nasledna anomalija.

Udubljeni nokti

To znači da vam nedostaje gvožđe u organizmu. No, ako je jedan deo nokta ispupčen, a drugi udubljen, onda se radi o problemu sa plućima i bronhijama.

Bele pruge

One otkrivaju probleme sa bubrezima i jetrom. Takođe, pojavljuju se kada organizmu nedostaje proteina u ishrani. Uzrokuje ih, kako se veruje, poremećaj u dotoku krvi i kiseonika, koji su posledice ovih problema.

Bele mrlje

Često se ljudima javljaju bele mrlje na noktima. One su znak da vašem organizmu nedostaje cink, ali moguće je i da ukazuju na gljivične infekcije, povrede i alergijske reakcije.

Žuti nokti

Najbolji su znak gljivičnih infekcija i mogu izazvati zadebljanje na noktima, ako se ignorišu duže vreme. U retkim slučajevima su znak da nešto ne valja sa vašom štitnom žlezdom, plućima, da imate dijabetes ili psorijazu.

Plavi nokti

Znači da imate problema sa disajnim putevima i da vam nedostaje kiseonik. Ponekad su znak emfizema i problema sa srcem.

Brazde na noktima

Ova pojava može biti znak reumatidnog artritisa i psorijaze. U tom slučaju brazde su vertikalne. Horizontalne brazde vezane su za starenje i nisu razlog za brigu.

Ako ste primetili da vam se nokti raslojavaju – moguće je da prečesto perete ruke ili pijete dosta lekova. Takođe, tamne crte preko površine nokta i krvarenja iz kože oko njega nakon najsitnijih povreda mogu, takođe, biti znak za uzbunu.

Najvažniji je da ne dozvolite sebi da neodgovorno trpite abnormalno stanje mesecima – jer, to je očigledan znak da nešto nije u redu.

Izvor: Blic Žena
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter