Izvor:
23.11.2017 u 19:36
0

SPAS ZA BEŠIKU: Čaj od kukuruzne svile najbolji diuretik! (foto)

Za lekovitost kukuruzne svile znali su Indijanci još 5.000 godina pre Hrista.

Znate one dosadne niti koje vam zadaju probleme kada pokušavate da očistite klip kukuruza i da ga skuvate, a koje obično završe u kanti za smeće? Reč je o kukuruznoj svili koja je bogata biljnim vlaknima, proteinima, kalijumom i manganom.

Za lekovitost kukuruzne svile znali su Indijanci još 5.000 godina pre Hrista, danas se smatra saveznicom ženskog zdravlja i fit forme, a pogotovo ako dolazi u obliku čaja.

Čaj od kukuruzne svile jedan je od najjačih prirodnih diuretika. On podstiče izlučivanje mokraće i bakterija iz organizma, zbog čega je od velike pomoći kod upale bešike i urinarnih infekcija, kao i kamena u bubregu.

Ubrzava cirkulaciju tela i smanjuje skupljanje vode u zglobovima, a pomaže i kod mršavljenja i predmenstrualnih tegoba. Dobar je i za detoksikaciju jer olakšava rad jetre, a smanjuje i bol u zglobovima koji je posledica reumatskih bolesti.

Kako napraviti čaj?

Jednu kašičicu dobro osušene kukuruzne svile treba preliti šoljom vruće vode, pustiti da odstoji nekoliko minuta, procediti i popiti jednom dnevno, ili maksimalno dva do tri puta tokom dana. Čaj se ne preporučuje da pijete nekoliko sati pre spavanja.

Nemojte sami da sušite kukuruznu svilu ako niste sigurni da li su u proizvodnji korišćene štetne materije poput pesticida. Takođe, kukuruzna svila koja nije dobro osušena gubi lekovita svojstva, pa nije preporučljivo da je upotrebite za čaj.

Tokom hladnijeg doba u godina kada nema svežeg kukuruza na raspolaganju, u prodavnicama zdrave hrane moguće je kupiti već gotovi čaj od kukuruzne svile. Dve kašičice kukuruzne svile potrebno je skuvati u 3 decilitra vode, ostaviti poklopljeno 5 minuta, procediti i piti bez ikakvih zaslađivača.

Stil
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter