Izvor:
05.12.2017 u 15:22
0

MORETE BITI PAŽLJIVI: Rano prepoznavanje upale pluća rešava mnoge probleme! (foto)

Pluća su važan organ za normalno funkcionisanje organizma i kada obole, dolazi do ozbiljnog poremećaja zdravlja

Jesenji i zimski meseci obiluju virusnim infekcijama koje najčešće zahvataju gornje disajne puteve (nos i grlo), a samo ponekad se spuštaju u donje (dušnik, bronhije i plućno tkivo).
Ako infekcija zahvati dublje delove disajnih puteva, razvija se upala pluća – pneumonija. Pored virusnih uzročnika, zahvaćenu regiju može da napadne i bakterijska infekcija. Ona je češća kod odraslih, ali nije retka ni kod dece.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI
Bolest počinje simptomima sličnim onima kod gripa. Upala pluća je oboljenje koje ima nagli početak koji je praćen povišenom (do 37,5 stepeni) ili visokom (39-40 stepeni) temperaturom, sa groznicom, vrlo često propraćenom drhtanjem. Prisutan je i osećaj iscrpljenosti i slabosti celog organizma.

Javlja se pojačan, često uporni kašalj, koji je u početku bolesti suv, nadražajan, da bi posle nekoliko dana bio praćen iskašljavanjem sluzavog ili sluzavo-gnojavog sekreta. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na bolesnike koji u iskašljaju imaju primese sukrvice ili krvi. Svi ovi simptomi su praćeni malaksalošću i slabošću bolesnika, kao i pojačanim znojenjem. Oboleli se često žale na upalu gornjih disajnih puteva koju prate pojačano curenje nosa, zapušenost nosa, gušobolja, a može biti prisutna i groznica na usnama.

NAJBOLJA PREVENCIJA

– Često pranje ruku.

– Vrlo važni su cink i magnezijum, koji podstiču proizvodnju limfocita. Cink se nalazi u mesu, ribi, kvascu i pšeničnim klicama, dok se magnezijum nalazi u integralnim žitaricama, sojinim klicama, mahunarkama, mesu i mleku.

– Na jelovniku svakodnevno treba da se nađu voće i povrće bogato antioksidantima, mineralima i vitaminima. Uživajte u citrusima, naru, paradajzu, paprikama i svežem povrću koje sadrži mnogo vitamina C.

– Beli luk je izuzetno koristan za disajne puteve, a može se jesti svež ili kao dodatak kuvanim jelima.

– Preporučuje se vakcinacija protiv gripa za osobe starije od 65 godina, decu, hronične bolesnike…

– Odbrambeni sistem ojačaćete i bavljenjem nekom fizičkom aktivnošću i čestim šetnjama.

– Pušenje je jedan od osnovnih faktora rizika za sve upale disajnih puteva.

– Ne sme da se nosi vlažna odeća i obuća (naročito u zimskom periodu).

Kurir
Foto: Twitter/Printskrin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter