Izvor:
12.12.2017 u 23:01
0

KOBNE POSLEDICE: Ovih pet stvari ne smete da radite ako imate upalu uha! (foto)

Ukoliko ste mislili da samo deca dobijaju ušne infekcije – prevarili ste se.

Odrasli su izloženi riziku od infekcija i upala podjednako kao i deca i često se lekari suočavaju sa pacijentima koji se žale na bol i neprijatnosti u ušima.

Kada se odrasla osoba javi lekaru zbog bola u ušima, on obično razmatra dve vrste upala: upalu srednjeg uha (infekcija koja se nalazi ili bubne opne i izazivaju je često prehlade i disajne infekcije) i spoljnu upalu ili “plivačko uvo” (kada se voda zadržava u ušnom kanalu i stvara se dobra podloga za razmnožavanje bakterija).

Iako ste kao dete voleli da izostajete iz škole zbog blage bolesti, verujemo da vam kao odrasloj osobi izostanak sa posla nije tako naivan. Evo šta trebate da znate o infekciji ušiju kod odraslih.

1. Letenje avionom sa prehladom izlaže vas velikom riziku

Letenje može da dovede do začepljenja Eustahijanovog kanala koji povezuje grlo i srednje uho i da izazove infekciju ukoliko letite prehlađeni. Pritisak koji se stvara u srednjem uhu tokom leta može da dovede do bola u ušima. Ukoliko morate da letite prehlađeni potrudite se da dobro očistite Eustahijanov kanal pre poletanja.

2. Upotreba štapića za uši može da pogorša situaciju

Mnogi lekari savetuju da ih zaboravite i da u uho ne sme da uđe ništa tanje od lakta. Higijenu ušiju održavajte tako što ćete vlažnim peškirom brisati ušnu školjku, a unutar uha ne gurajte nikakve štapiće. Ukoliko imate problem obratite se lekaru i pitajte za savet za čišćenje ušiju hidrogenom (3%).

3. Upala uha može da bude zapravo zubobolja

Nekada bol u ušima može da bude posledica upale zuba ili bola u vilici. Da li je u pitanju zub ili uvo znaće lekar.

4. Pušenje povećava rizik od infencije

Cigarete ne utiču samo loše na vaša pluća, već i na ceo organizam i disajni sistem uključujući i Eustahijanov kanal. Oticanje i zadržavanje tečnosti u ovom kanalu dovodi do infekcije. Deca koja su pasivni pušači imaju veće šanse za oboljenje od infekcija nego deca nepušača.

5. Ignorisanje infekcije može da dovede do gubitka sluha

Infekcija može da dovede do otežanog dolaska zvuka do vašeg srednjeg uha i izazove trajno oštećenje sluha, piše Womens healthmag. Nemojte nikada da trpite bol u uhu, a ukoliko vam se dešava da često imate upale posavetujte se sa vašim lekarom šta može da bude uzrok tome.

Izvor: Telegraf
Foto: pennpoliticalreview.org, Twitter/dijalogin

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter