Izvor:
20.12.2017 u 15:08
0

ŽELITE OČI DRUGE BOJE: Uskoro će i to biti moguće!

Ako priželjkujete da su vam oči drugačije boje, više ne morate da nosite kontaktna sočiva. Možete jednim laserskim tretmanom trajno promeniti boju vaših očiju.

Stroma medikal razvila je proceduru koja smeđe oči pretvara u plave.

Ispod svakog braon oka je plavo”, kaže dr Greg Homer, koji se nalazi na čelu upravnog odbora Stroma medikala.

Jedina razlika je u tome što braon oko ima tanki sloj pigmenta koji prekriva plavu dužicu.”

Tehnika, koja se trenutno klinički ispituje nije invazivna. Homer kaže da podstiče prirodan proces u oku u kom telo koristi ćelije “lešinare” koji vare i uklanjaju pigment sa površine irisa.

Mi primenjujemo kompjuterski navođen laser niske energije koji uništava braon pigment”, kaže Homer.

Reč je o specifičnoj frekvenciji koja prolazi kroz providnu rožnjaču, a zatim biva selektivno apsorbovana tamnim pigmentom koji prekriva iris.

Procedura traje 30 sekundi, a posle dve nedelje, pacijent dobija plave oči.

Homer objašnjava da će ispitivanje obuhvatiti ukupno 100 pacijenata tokom godinu dana.

Pokušali smo da predupredimo svaki mogući rizik prilikom dizajniranja uređaja i bili smo sigurni da će procedura biti bezbedna, pre nego što tretiramo prvog pacijenta”, kaže on.

Do sada smo uspešno uklonili pigment sa površine irisa i nijedan od naših pacijenata u istraživanju nije trpeo nikakav bol, povredu niti neprijatnost.”

Ako procedura Stroma medikala bude odobrena, koštaće oko 5.000 dolara.

Dr Ajvan R. Švab, predstavnik Američke akademije za oftalmologiju za odnose s javnošću, kaže da procedura može nositi visoku cenu i u smislu rizika po zdravlje, a da je u slučaju ovog zahvata, najveća pretnja glaukom.

Možda se efekti ne vide odmah, ali se problemi mogu javiti za 10 godina”, kaže on.

B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter