Izvor:
25.12.2017 u 22:07
0

PRIRODNA MEDICINA: Uz pomoć ovih biljaka smanjite stres i nivo kortizola u organizmu!

Stres i visok nivo kortizola za većinu ljudi predstavljaju problem, koji se posebno pojačava pred praznike. Adaptogeni su posebna kategorija biljaka koje mogu da doprinesu smanjuju nivoa kortizola u organizmu.

Stres koji traje duže može da izazove nesanicu, probleme sa tiroidom, gojenje i slično. Adaptogene biljke ne samo sa smanjuju nivo kortizola, nego i ublažava negativno delovanje kortizola na organizam.
Žen šen. U Aziji se koristi kao medicinska biljka hiljadama godina. Istraživanja su dokazala da žen šen može da smanji mentalni stres, depresiju i anksioznost. Poznato je takođe da žen pen podstiče imunitet i doprinosi prevenciji neuroloških poremećaja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest.
Ašvaganda. I za ovu biljku, koja se naziva i azijskim žen šenom, je poznato da jača imuni sistem i smanje anksioznost. Može da pomogne ljudima koji pate od nesanice ili problema sa spavanjem, zato što deluje smirujuće.
Slatki koren. Ova biljka može da podigne nivo energije i smanji kortizol. Međutim, istovremeno ona doprinosi podizanju krvnog pritiska, tako da oni koji imaju povišen pritisak ovu biljku treba da izbegavaju.
Zlatni koren (Rhodiola rosea). Istraživanja pokazuju da ova biljka može da godi osobama koje su u stresu ili osećaju umor. Zlatni koren takođe poboljšava kvalitet sna, pamćenje, i dobar je za zdravlje srca.
Astragalus. Po tradiciji se astragalus koristi da podstakne imunitet. Nova istraživanja su tu osobinu potvrdila, a takođe su potvrdila i da astragalus pomaže protiv stresa, u smislu da može da smanji negativan uticaj stresa na telo.
Kordiceps. Ova biljka ima veoma jaka antioksidansna svojstva. Može da smanji stres i podstakne rad imunog sistema.
Tulasi. Ova biljka pokazuje antiinflamatorna, antistresna, antidijabetičke i antipiretička svojstva. Može da se konzumira u obliku suplemente ili u obliku čaja.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter