Izvor:
27.12.2017 u 19:57
0

PREGLED OČIJU OTKRIVA: Da li vam preti neko smrtonosno oboljenja!

Pregled oka može da otkrije razna oboljenja, a neka od njih mogu da budu i smrtonosna!

Istraživanja dokazuju da ljudi odlaze kod očnog lekara uglavnom da bi kontrolisali dioptriju, ali ne znaju da se baš pregledom oka mogu otkriti opasne bolesti.

Teška oboljenja poput kancera često ne daju jasne simptome, naročito na začetku, ali pregledom oka mogu se ustanoviti različite promene u telu. Stručnjaci ističu da je neophodno da najmanje na svake dve godine odete kod oftamologa. Dijabetes može da dovede do slepila i ako se ne leči može biti smrtonosan, a očni lekar ga uglavnom prepoznaje po izraženim krvnim sudovima u centralnom delu mrežnjače.

Posmatranjem promena na zenici i boje očnog nerva očni lekar može da prepozna znakove koji ukazuju da se u mozgu razvija tumor, a ukoliko se promene primete odmah se daje uput za neurologa. Takođe, doktor može da primeti beli krug oko rožnjače koji ukazuje na visok holesterol i kardiovaskularna oboljenja. Posmatranjem očnog nerva može da se otkrile multipla skleroza, a popucali krvni sudovi u predelu iza oka ukazuju na visok krvni pritisak.

Lepaisrecna.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter