Izvor:
04.01.2018 u 21:50
0

STALNO KAŠLJETE: Ako primetite piskanje ili bol u plućima, iskašljavate zelenkastu sluz posetite lekara!

Nije svaki kašalj bezazlen, ako primetite piskanje i sviranje ili bol u plućima ili ako iskašljavate zelenkastu sluz – to je znak da je vreme da posetite lekara.

Kašalj shvatite ozbiljno ako traje od 10 do 14 dana i obavezno se javite lekaru, posebno ako ga prati sviranje u plućima, upozoravaju pulmolozi.

Još jedan alarm za odlazak lekaru je sluz, pogotovo ako je prati zelena boja ili tragovi krvi. Često je i neugodnog mirisa jer je prepuna bakterija, pa je i više nego potrebno zatražiti lekarsku pomoć.

Telo se bori protiv virusa

Suv nadražajni kašalj bez sluzi može se javiti kod napada astme, ali tada je reč o kašlju koji nas bukvalno budi iz sna. Praćen je piskanjem, sviranjem i pritiskom u prsima, ali kod ovakvih bolesti nije reč o jednom nadražaju na kašalj nego o čitavom paketu u kojem dolaze navedeni simptomi.

Do astme treba da prođe više od 14 dana i tada lekari počnu da sumnjaju da se radi o astmi. Osim po trajanju, astma se prepoznaje i po gnojnom iskašljaju.

Po samom kašlju ne možemo da znamo o kojoj se bolesti radi nego su potrebne pretrage. Dakle, ako kašalj traje s temperaturom do 38 do deset dana, ne treba preduzeti ništa. Traje li duže ili se pojave navedeni simptomi, treba otići lekaru.

Čak će i kod virusa u prva dva tri dana može se javiti suvi kašalj pa će se polako pojavljivati sluz jer imunološke stanice u disajnim putevima reaguju, pa se virusi zarobe u toj sluzi pa ih zbog toga iskašljavamo.

Dakle, u redu je malo beličaste, žućkaste sluzi do 10 dana, ali to ide tako da ste tri dana loše, pa još nekoliko dana obilno iskašljavate pa se kašalj smanjuje i nestaje kao da ništa nije bilo. Tada je pak reč o virusu.

Osim virusa, kašalj dolazi i zbog bolesti gornjih disajnih puteva i želuca. I u tom slučaju potrebno je posetiti lekara koji će fizikalnim pregledom otkriti problem i utvrditi daljnje lečenje bolesti.

Ključno je mirovanje

Viruse nije potrebno lečiti jer za njih ne postoje antibiotici pošto telo sav posao "borbe" može da odradi sam. Najbolji saveznik je tečnost, treba je ispijati u velikim količinama, a voda neće razbiti sluz, nego će je razrediti i omekšati. Sirup na bazi bršljana rastapa sluz tako da se ne skuplja u plućima pa smanjuje nadražaj na kašalj.

Poželjno je piti i puno tople tečnosti poput čaja, a mirovanje je važno jer tako imunološkim stanicama i odbrambenom sistemu dajemo šanse da idealno funkcionišu. Svaku bolest treba odležati jer je poznato da neki fagociti i limfociti uopšte ne funkcionišu i ne uključe se u odbranu ako ne mirujemo.

Slana voda domaći je lek za ispiranje nosa, grgljanje i ublažavanje grlobolje.

Takođe, smanjuje kašalj, a i održava disajne putove vlažnim pa ih i dezinfikuje.

Pumpicom možete štrcnuti malo slane vode u nos kako biste ga lakše pročistili.

Odlične su i inhalacije uljima, ali pazite na njihov kvalitet – u apotekama potražite posebna ulja za inhaliranje. Ali ona nisu preporučljiva za decu, koja ne znaju pravilno udisati paru. I cuclanje bombona pomaže kod ublažavanja suvoće grla i bolova u grlu. Birajte one koje sadrže islandski lišaj, timijan ili kadulju jer, osim što će obnoviti sluznicu grla, pomažu u borbi upale.

Snaga đumbira

Čaj od đumbira pripremite od 1/4 kašičice praha od đumbira sa 3 dl kipuće vode. Kako biste pospešili njegov antibakterijski i protivirusni učinak, kombinujte ga sa kašičicom meda i pola limuna.

Slez pomaže

Od suvog kašlja, za razliku od produktivnog, potrebne su nam biljke koje će ga umiriti, a tu ulogu komotno možemo prepustiti slezovima. Njihova je upotreba odavno potvrđena u vrlo ozbiljnim naučnim istraživanjima.

Mešavina za kašalj su slez, šipak, islandski lišaj i trputac

Skuvajte čaj od mešavine sleza, šipka, trpuca, majčine dušice, kamilice i malo islandskog lišaja. Čaj neka bude jak – tri supene kašike čaja na pola litre vode. Ostavite pola sata i procedite.

Dodajte dosta meda da dobijete gustoću sirupa. Med neka bude domaći od kadulje, suncokreta, livadski ili šumski. Dodajte i malo limunovog soka ili domaćeg sirćeta. Dnevno uzimajte po tri kašičice, a nakon toga nemojte da pijete ništa 10-15 minuta.

Čaj od timijan omekšava sluz i olakšava disanje

Sušeni timijan pomaže kod prehlada, deluje kod produktivnoga kašlja, pomaže u radu pluća i olakšava disanje. Skuvajte dve kašičice timijana u kipućoj vodi i pustite da odstoji deset minuta.

Isti čaj, s dodatkom nekoliko kapi eteričnog ulja koristite za inhaliranje kako biste razredili sluz koja izaziva kašalj i napetost u prsima.

Uz timijan, odličan je i slez koji treba pripremiti u hladnoj vodi kako bi se očuvalo delovanje sluzi, i to tako da se velika kašika korena belog sleza prelije sa 200 ml vode i ostavi da odstoji barem dva do tri sata.

Odmarajte i dezinfikujte prostorije

Vazduh u postoriji možete dezinfikovati uljima iz aroma lampice, često je provetravajte ili vlažite ovlaživačima. Odmarajte se kako bi se telo borilo protiv infekcije, a ako grlobolja traje duže od nekoliko dana, i popraćena je visokom temperaturom, ili ako primećujete gnojne čvoriće na grlu, posetite lekara.

Kurir-stil.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter