Izvor:
19.01.2018 u 22:53
0

NEMOJTE DA BRINETE: Ne uspevamo da ugrejemo ruke, za to postoji razlog! (foto)

U ekstremnim uslovima vaše telo je vaš saveznik u borbi za preživljavanje.

Kako su stigli hladniji zimski dani, kasnije nego prethodnih godina, čini nam se da nikako ne uspevamo da ugrejemo ruke šta god da uradimo.

Sve je ovo i razumljivo za hladne dane, ali neki ljudi primećuju da su im dlanovi hladni čak i kada temperature napolju nisu blizu minusa. Ukoliko ste jedan od njih – nemojte da brinete!

Ruke se zagrevaju zahvaljujući cirkulaciji u našem telu jer je srce to koje šalje toplu krv prema svim delovima tela, skroz do vrhova prstiju, a više krvi znači i više toplote. Kada se nađete napolju na hladnoći ili neko otvori prozor u prostoriji u kojoj boravite, telo počinje da koristi fascinantne tehnike termoregulacije.

Jedna od strategija podrazumeva zadržavanje krvi u središnjem delu tela i skupljanje krvnih sudova kako bi se zaštitili vitalni organi, a time se žrtvuje toplota u ekstremitetima.

Doktor Albert An objašnjava da su neki od nas osetljiviji na promene vremena od drugih pa su nam ruke zato stalno hladne. S druge strane, hladne ruke mogu da budu simptom Rajnaudove bolesti, kada dolazi do stezanja malih arterijskih krvnih sudova u prstima, a ponekad i u nosu i jeziku. Iako može da vam izazove neugodnost, ova bolest nije opasna, ali može da bude posledica poremećene funkcije štitne žlezde. Ako uz hladnoću koju osećate u rukama, primetite i neke promene na koži poput bledila obavezno se obratite lekaru.

Izvor: Telegraf
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter