Izvor:
26.01.2018 u 19:15
0

REŠITE IH SE ZA SVA VREMENA: Samo jedna cigareta dnevno dovoljna je da se rizik od srčanog udara poveća za 50 odsto! (foto)

Da li smanjivanje broja popušenih cigareta uopšte ima pozitivnog efekta na zdravlje?

Možda se osećate ponosno jer ste tokom dana popušili "samo" pola paklice, ali dovoljna je samo jedna cigareta dnevno da vas ozbiljno približi smrtonosnom ishodu.

Samo jedna cigareta dnevno dovoljna je da se rizik od srčanog i moždanog udara poveća za 50 odsto.

Osobe koje tokom dana popuše samo jednu cigaretu izlažu se polovini rizika srčanih bolesti koji se viđaju kod ljudi koji popuše 20 cigareta dnevno.

Muškarci koji su pušili jednu cigaretu dnevno imali su za 46 odsto povećan rizik od srčanih bolesti, dok je opasnost od moždanog iznosila 41 odsto.

Kada su žene u pitanju, kod njih je zabeležen duplo veći rizik od ovih opasnih bolesti u poređenju sa nepušačima.

Svi koji puše samo jednu cigaretu dnevno veruju da je njihov rizik od zdravstvenih problema minimalan, ali zapravo to se odnosi samo na rak pluća gde jedna cigareta predstavlja povećanje rizika za 5 odsto – u poređenju sa 20.

Sa druge strane, značajno smanjenje broja cigareta gotovo da nema efekta na smanjenje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara, tvrde istraživači sa UCL Insrtituta za kancer koledža u Londonu.

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay, Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter