Izvor:
26.01.2018 u 22:36
0

U PRIRODI JE LEK: Slatki koren leči herpes!

Nekoliko skorašnjih istraživanja je utvrdilo da je slatki koren u stanju da oslabi virus herpesa koji latentno boravi u koži i koji povremeno eskalira, izazivajući neugodne probleme.

Herpes na usnama je uobičajeni problem. Obično se pojavi i nestane u roku od 10 dana i prilično je bolan i neprijatan. U simptome spadaju plikovi na jeziku i ustima, otok usana, problemi sa gutanjem, bolno grlo, otekle žlezde, povišena temperatura, mučnina i glavobolje. Ovaj virus je i zarazan, tako da treba izbegavati direktan kontakt sa obolelim. Virus herpesa ostaje uspavan ispod kože čak i kad nema spoljašnjih simptoma, a može da se aktivira neočekivano i da izazove neugodne simptome više puta zaredom.
Istraživači sa iranskog Univerziteta Hamadan su testirali delovanje ekstrakta slatkog korena na kulturu ćelija inficiranu virusom herpesa (HSV-1) i utvrdili da se ekstrakt slatkog korena može koristiti kao antivirusni lek baš protiv virusa herpesa. Ekstrakt slatkog korena u stanju je da oslabi virus herpesa i kad je ovaj u latentnom stanju, i tako doprinese prevenciji da se ovo oboljenje ne pojavi ponovo. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Clinical Investigation.

Ostala dejstva slatkog korena
U tradicionalnoj medicini, ekstrat slatkog korena ili sladića (Glycyrrhiza glabra) korišćen je protiv herpesa, ali i ekcema, pošto ima antibakterijska svojstva. Takođe, korišćen je za tretiranje stomačnih problema kao što su gorušica, trovanje hranom i čir, zato što se pokazalo da smiruje stomak. Ekstrakt ove biljke doprinosi oporavku sluzokože organa za varenje jer poseduje i antiinflamatorna i antibakterijska svojstva.
Pored toga, ova biljka se koristi se i za ublažavanje problema sa disajnim organima, zato što sladić doprinosi proizvodnji zdrave sluzi koja sa svoje strane pomaže da se sluzokoža disajnih organa lakše očisti i regeneriše.
Poznato je takođe da slatki koren doprinosi smanjenju stresa i ima određeno umirujuće dejstvo na organizam.
Napomena: osobe koje pate od problema sa visokim pritiskom trebalo bi da se konsultuju sa svojim lekarom pre upotrebe slatkog korena, zato što ova biljka može da doprinese povišenju pritiska.

Zdravahrana.com
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter