Izvor:
30.01.2018 u 21:59
0

VEĆI RIZIK: Stariji ljudi koji su preboleli grip imaju opasnost od infarkta!

Kod pacijenata koji su preboleli grip izgledi da nakon toga dobiju srčani udar veći su čak šest puta, rezultati su istraživanja. Rizik od srčanog udara posebno je izražen kod osoba u trećem životnom dobu, navodi se u izveštaju objavljenom u stručnom časopisu The New England Journal of Medicine.

"Istraživanja su značajna jer upućuju na važnost vakcinacije, zbog dokazane povezanosti između influence i akutnog infarkta miokarda", rekao je glavni autor studije Džef Kvong, naučnik Instituta za kliničke komparativne nauke i javno zdravlje iz Ontarija u SAD.

Studiju je, u saradnji sa kolegama, sproveo na gotovo 20.000 pacijenata iz Ontarija, kod kojih je u laboratoriji potvrđena infekcija gripom u razdoblju od 2009. do 2014. godine.

Opasnost od obolevanja najveća je u prvoj nedelji nakon infekcije, naročito kada je reč o osobama u trećem životnom dobu, kao i kod pacijenata koji su već imali srčani udar. I ostali virusi, koji izazivaju respiratorne bolesti, mogu rezultirati opasnošću od infarkta miokarda, ali ne u tolikoj meri kao nakon prebolovanog gripa.

Ranije studije dovodile su u vezu grip, srčana oboljenja i smrtni ishod.

"Učestalost srčanih udara najviša je zimi", podsetio je Kvong, uz objašnjenje da respiratorne infekcije povećavaju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka, kao i upala, i da oštećuju krvne sudove, što objašnjava povećan rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Kvong je pozvao na "donošenje međunarodnih smernica čija svrha je vakcinacija protiv gripa svih osoba koje spadaju u rizičnu grupu, od mogućeg srčanog udara".

On je pozvao i sve osobe iz pomenute grupe da preduzmu mere opreza i spreče razvoj respiratornih infekcija, naročito gripa, pritom vodeći računa o redovnom pranju ruku, kao i o vakcinaciji.

B92.net
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter