Izvor:
28.02.2018 u 00:34
0

PROBAJTE I BIĆETE ODUŠEVLJENI REZULTATIMA: Uz ovih 7 trikova smršaćete brzo i lako!

Ako želite da smršate bitno je da umete da kontrolišete porcije. Priznaćete da to nije lako, ali potrudite se jer ćete na taj način ostvariti svoj cilj.

Evo nekoliko saveta dijetetičarke Karolin Kaufman kako da se iskontrolišete:

Konzumirajte iz manjih tanjira

Koristite tanjire za salatu i činije za cerealije umesto standardnih tanjira i velikih šolja za supu, predlaže Kaufman. Zašto? Stvar je u suštini u tome da na taj način zavarate um da jedete više nego što zaista jedete. Bez obzira da li jedemo u restoranu ili kuvamo kod kuće, svi želimo da nam tanjiri budu puni", kaže Baumrind.

Jedite pola porcije u restoranu

Na većini mesta, jedna porcija je dovoljna za dve osobe. Zamolite konobara da vam spakuje pola pre nego što vas posluže ili podelite glavno jelo sa osobom sa kojom ste.

Odvojite sa strane višak hrane pre obroka

Ako pripremate večeru i nameravate da nešto ostavite za ručak ili sledeće veče, izdvojite taj višak pre nego što počnete da jedete. Baumrind. Na taj način možete da odredite pravu veličinu porcija pre obroka. Mnogo je teže zaustaviti se kad je u tanjiru ostalo još ukusne, domaće hrane.

Neka vaš tanjir bude podeljen na sledeći način: 50/25/25

Najbolji način da odoka odredite zdrave porcije? Napunite tanjir ili činiju sa 50 odsto povrća ili salate, 25 odsto nemasnih proteina i 25 odsto povrća sa skrobom ili ugljenim hidratima. Ovo vam pomaže da otprilike automatski kontrolišete porcije.

Ako je četvrtina tanjira namenjena proteinima, teško da će u taj ćošak stati 350 grama pečenice. Ovaj pristup vam takođe pomaže da stavite puno povrća, koje ima malo kalorija i masti.

Razdvojite vreme za obrok i vreme za TV

Unos hrane kada vam nešto odvlači pažnju skoro uvek dovodi do prejedanja – ako ne obratite pažnju na ono što jedete, teško je odrediti kada ste siti. Izbegavajte unos hrane ispred ekrana. To se odnosi i na TV i na laptop. Isključite telefon, ostavite ga sa strane i sedite mirno, uživajući u društvu (drugih) i hrani.

Istražite švedski sto pre nego što se poslužite

Kaufman savetuje da napravite krug i istražite sve opcije koje nudi švedski sto pre nego što počnete da jedete.

Tako možete da odlučite šta zaista želite da stavite na tanjir i odredite odgovarajuću veličinu porcije. Ako vidite da ste još gladni, držite se predloženih razmera kada se ponovo poslužujete.

Prestanite da jedete direktno iz ambalaže

Odredite određenu količinu hrane kao jednu porciju (koristite veličinu posluženja na pakovanju kao uputstvo) i uzmite repete u istoj količini ako želite još. Kada užinate u pokretu, spakujte hranu u plastične kesice sa zatvaračem. Dobro je uzimati hranu kod koje je veličina posluženja jednaka veličini porcije, kao što su pakovanja jogurta za jednu osobu.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/letsfamily_es

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter