Izvor:
08.03.2018 u 23:47
0

CVETOM PROTIV OPAKE BOLESTI: Lek protiv raka nalazi se možda baš u vašoj bašti!

U mnogim zemljama širom sveta ovaj cvet je simbol nade u borbi protiv kancera, ali sada naučnici kažu da baš ovaj čest stanovnik mnogih bašta može da igra mnogo konkretniju ulogu – u izlečenju od raka. Reč je o narcisu.

Naime, istraživanje sprovedeno u belgijskom Université libre de Bruxelles pokazalo je da alkaloid iz ovog cveta blokira proizvodnju proteina koje tumori koriste da bi rasli što više.

POGLEDAJTE KOJE VRSTE VOĆA I POVRĆA IMAJU ANTIKANCEROGENA DEJSTVA:

U pitanju je alkaloid hemantamin, terapeutski molekul prirodnog porekla. U grupu ovakvih molekula spadaju i morfijum, kinin i efedrin. Ovaj alkaloid podstiče stabilizaciju proteina i pomaže eliminaciju ćelija tumora time što se vezuje uz ribozome odgovorne za sintezu proteina.

I sami naučnici kažu da je otkriće sjajno, ali da je tek u začetku i da će morati još mnogo da se istražuje dok ne budu sasvim sigurni kako će uključiti narcis u borbu protiv raka. Pritom i upozoravaju da, ukoliko bi vam palo na pamet da samostalno pokušate da koristite narcis u zdravstvene svrhe, razmislite još jednom – ako njegovu stabljiku žvaćete i jedete, dolazi do osipa i nesvestice.

Bolje se strpite, a naučnici kažu da će uskoro pronaći način da primene ovo otkriće.

Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter