Izvor:
11.03.2018 u 21:10
0

PČELINJI LEK: Propolis podstiče imunitet, ublažava infekcije, prirodni je antibiotik!

Propolis je pčelinji proizvod koji je još u antičko doba korišćen za zaceljivanje rana. Savremena istraživanja i alternativna praksa potvrđuju to njegovo korisno svojstvo, a dodaju još neka.

Prirodni je antibiotik. Zapaženo je da propolis ima antibakterijska i antigljivična svojstva, a takođe i da deluje kao antioksidans.
Ublažava infekcije. Pokazalo se da je propolis koristan u ublažavanju infekcija grla i srednje uha kod dece, a takođe i da ublažava simptome virusne prehlade.
Ubrzava zaceljivanje rana. Naročito je koristan za posekotine, ogrebotine i manje povrede, za koje bi bilo previše koristiti antibiotike, a ipak bi trebalo sprečiti da se ne inficiraju.
Podstiče imunitet. Kada se uzima oralno, najčešće u obliku tinkture, podstiče opšti imunitet organizma.
Deluje protiv herpesa. Eksperiment je pokazao da propolis bolje deluje protiv genitalnog herpese nego lekovi koji su trenutno u upotrebi.
Ublažava alergije. Brazilski istraživači su utvrdili da propolis ometa lučenje histamina, supstanci koje izazivaju simptome alergije. A za razliku od antihistaminika, propolis nema sporednih efekata.
Blagotvorno deluje na krvotok. Neka istraživanja su utvrdila da propolis inhibira određene enzime koji smanjuju proizvodnju azot-oksida. To znači da može da doprinese boljem protoku krvi i smanjenju rizika od hipertenzije.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter