Izvor:
08.05.2018 u 19:36
0

SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA JAJNIKA: Bolest je moguće izlečiti ako se otkrije na vreme!

Ovo je jedan od najsmrtonosnijih kancera koji se obično otkrije kasno. Upravo zato treba stalno podsećati žene da idu na redovne preglede.

Gorica Đokić, dolazi iz Udruženja za borbu protiv raka jajnika Progovori. Jedna je od 750 žena koje godišnje obole od ove bolesti, a za to vreme u Srbiji ih umre 450. Inače, ovo je najsmrtonosniji ginekološki kancer i zato je ona tu da govorim o simptomima i preventivi i da ženama skrenem pažnju na to da nijedna ne dođe u situaciju u kojoj sam se ona našla.

– Išla sam jednom godišnje na pregled, a 2013. mi je otkrivena cista na jajniku. Ginekolog me je savetovao da odem na operaciju, ali zbog nemarnosti to nisam uradila. Sve mi je bilo bitnije od zdravlja – posao, obaveze, porodica… Cista mi je pukla 2014, hitna pomoć me je bukvalno odvezla na operacioni sto. Dvadeset dana nakon prve operacije uradili su i drugu, odstranili su mi matericu i jajnike, deo trbušne maramice i limfnih žlezda. Usledilo je šest hemioterapija od kojih mi je otpala kosa – kaže Gorica.

Upozoravajući simptomi

– Mi često ne osluškujemo organizam, koji nam uvek šalje signale. Moji simptomi bili su nadutost stomaka, bolovi u donjem delu leđa, sitost pre obroka, gorušica, zatvor i neobično vaginalno krvarenje. Sve sam to pripisavala premoru i stresu. A onda sam u 47. godini dobila dijagnozu – rak jajnika! Srećom, otkriven je na vreme. Ali donela sam odluku – neću sažaljevati sebe nego ću se boriti. U meni se javila jaka želja za životom i sigurna sam da me je, pored terapija i podrške porodice, prijatelja i kolega, baš ona dovela na pravi put – objašnjava Gorica.

Najteži trenutak

– Najteže mi je bilo kada sam ostala bez kose. Otišla sam kod brice da me ošiša na nulu, plakao je zajedno sa mnom. Raskrstila sam s patetisanjem i pesimizmom, poštovala sam sve savete lekara. Na terapije sam odlazila najlepše obučena. I borila sam se, lavovski. Posle 17 meseci sam se vratila na posao, izlečena – ističe ona.

I duša mora da se leči

– Paralelno sa lečenjem tumora, lečila sam i dušu. Telo ne može ozdraviti ako ste duhovno bolesni. Mene je bolest promenila 90 odsto, kako u načinu života tako i u odnosu s drugim ljudima. Danas se zdravo hranim, fizički sam aktivna, ne pušim i ne nerviram se. Da li je moguće, često me pitaju – kažem da jeste. Svaka bolest je izlečiva ako imate volje da živite – kaže Gorica.

Ne plašite se odlaska kod ginekologa

Profesor dr Aljoša Mandić, ginekolog-onkolog na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, kaže da žene ne smeju da se boje odlaska ginekologu. Karcinom jajnika se teško dijagnostikuje na samom početku, ali posete lekaru mogu da pospeše ranije otkrivanje i adekvatan početak tretmana.

– Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj karcinoma jajnika, uključujući starost, stil života, reproduktivnu i porodičnu istoriju bolesti. Lečenje predstavlja ozbiljan put gde se pacijentkinja i lekarski tim suočavaju sa brojnim izazovima ozbiljnog hirurškog zahvata, a potom u nastavku hemioterapije, biološke terapije i mogućih problema koje ta terapija nosi. Prvi korak u svemu vezano za ginekološke malignitete i njihovu prevenciju jeste podizanje svesti žena da redovno idu na ginekološke preglede – kaže dr Mandić.

Simptomi karcinoma jajnika nisu specifični, mogu se pripisati i nekom drugom, manje ozbiljnom stanju, a mogu se javiti kao: oticanje stomaka, naglo povećanje telesne težine, nadimanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku, teškoće u ishrani i osećaj brzog zasićenja nakon uzimanja hrane, često i naglo mokrenje.

Srbija danas
Foto: Facebook/Putevi zdravlja

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter