Izvor:
01.06.2018 u 20:10
0

NOVI TREND U KINESKOJ MEDICINI: Kafa sa pečurkama!

Dodavanje medicinskih pečuraka u prahu u jutarnju kafu je novi trend koji korene ima u tradicionalnoj kineskoj medicini. Medicinske gljive u prahu daju kafi „zemljani“ ukus, ali je i obogaćuju brojnim sastojcima korisnim za zdravlje.

Kafa sa pečurkama pravi se jednostavno: prstohvat medicinskih pečurki (čaga, reiši, kordiceps) u prahu dodajte u već skuvanu kafu.
Koje su koristi od ovakve kafe?
Reiši pečurke jačaju imunitet i sadrže složene šećere koji mogu da zaustave rast kancerogenih ćelija (prema istraživanju Memorial Sloan Kettering Cancer Center). Tradicionalna kineska medicina ih koristi i kao pomoć u snižavanju pritiska i u borbi protiv alergija.
Kordiceps se vekovima koristi u tracionalnoj kineskoj medicini, a istraživanje iz 2010. godine je otkrilo da ova pečurka poboljšava izdržljivost, ublažava umor i bol u mišićima, pa se naročito preporučuje sportistima.
Čaga stimuliše imuni sistem, smanjuje upale i štiti jetru, a prema Memorial Sloane Kettering Cancer Center pomaže u prevenciji i lečenju kancera.
Ipak, kafa sa pečurkama ne odgovara svima. Ako patite od određenih bolesti ili uzimate određene lekove, budite oprezni sa ovim pečurkama. Naime, Sloan Kettering upozorava da medicinske gljive mogu da imaju i kontraefekte.
Ako pijete lekove za razređivanje krvi i lekove za dijabetes, ne bi trebalo da konzumirate čagu.
Reiši se ne preporučuje uz lekove za razređivanje krvi, ili ako ste pod hemoterapijom, uzimate imunosupresive, ili koristite citohrom P450 2E1, 1A2 i 3A (supstrati lekova). Kordiceps se ne preporučuje ako uzimate lekove za razređivanje krvi, insulin ili lekove za snižavanje šećera u krvi, ili imate određene vrste raka.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter