Izvor:
03.06.2018 u 21:20
0

NE ZNA SE KOJA JE GORA: Krpelji u Srbiji mogu preneti samo dve bolesti!

Bolesti obično počinju simptomima koji liče na grip kao što su povišena temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima.

Nije svaki krpelj s kojim dođemo u kontakt zaražen. Starija istraživanja su pokazala da su u Srbiji zaražena 3 krpelja na njih hiljadu. U Evropi godišnje oboli oko 3 000 osoba, u Rusiji 11 000, a u Srbiji prosečno 50 osoba.

Kada se radi o ujedima krpelja, čak dve trećine ljudi neće imati nikakve simptome, ali ima i onih koji će dobiti neku od ovih opasnijih bolesti. Prvi simptomi bolesti se javljaju 7 – 14 dana nakon uboda krpelja.

Bolesti obično počinju simptomima koji liče na grip kao što su povišena temperatura, malaksalost, bolovi u mišićima. Kod dece se može javiti dijareja i povraćanje. Ti simptomi traju nekoliko dana nakon čega sledi zatišje bez simptoma, u trajanju od otprilike nedelju dana. U drugoj fazi bolesti, koja traje od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, javljaju se znaci upale centralnog nervnog sistema.

U Srbiji krpelji mogu da prenesu dve bolesti: Lyme boreliozu (lajamsku bolest) i virusni krpeljni meningoencefalitis.

Lyme borelioza je bakterijska bolest koja se manifestuje pojavom kožnog crvenila koje se koncentrično širi na mestu uboda. Rubovi crvenila obično postaju izraženiji, a sredina bledi. Uz ovu kožnu manifestaciju može se javiti i povišena temperatura i osećaj slabosti i malaksalosti. Bolest se uspešno leči antibioticima i prolazi bez posledica.

Virusni krpeljni meningoencefalitis (KME) je virusna upala mozga i ovojnica koje obavijaju mozak. S obzirom da je centralni nervni sistem zajedno s endokrinim sistemom glavni regulator svih funkcija u našem telu, njegovo oštećenje ili nefunkcionisanje svakako je nepoželjno, opasno, a potencijalno i fatalno. Za ovu bolest ne postoji specifični lek.

Simptomi lajamske bolesti i virusnog krpeljnog meningitisa:

1. Jake glavobolje
2. Visoka temperatura
3. Bol pri savijanju vrata
4. Osetljivost na svetlo (fotofobija)
5. Poremećaj svesti u smislu preterane pospanosti i kome ili povećane iritabilnosti i delirijuma
6. Mučnina
7. Povraćanje
8. Delimična ili potpuna oduzetost pojedinih delova tela
9. Poremećaj vida, sluha, govora, disanja i dr.

Neće svi oboleli imati sve simptome već će se javiti neki od njih, zavisno o toga koji je deo mozga zahvaćen upalom.

Telegraf.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter