Izvor:
04.06.2018 u 13:43
0

NEŠTO NIJE U REDU: Neugodan miris znoja ne shvatajte olako!

Neugodan miris tela je normalna stvar, a kad nije povezana s nekim većim problemom, možete je opisati kao kombinaciju znoja, bakterija i prljavštine koja se skuplja na koži. Pojačava se s vremenom kako se više bakterija i znoja meša na površini kože.

Prisustvo bakterija

Nije to ništa strašno, kažu stručnjaci, jer bakterije s našim telom žive u simbiozi.

Neki mirisi su zaista benigni, ali drugi mogu biti signal da nešto nije uredu sa zdravljem. Neugodan miris tela, urina ili stolice upućuje na probleme. Ljekari su tek zagrebali površinu povezanosti mirisa i zdravlja, a nedavna istraživanja pokazala su kako neke vrste raka kože psi koji imaju istančan miris, mogu detektovati.

Neugodan miris tela javlja se zbog tri stvari: načina prehrane, stresa ili problema sa zdravljem. Ako je prvi razlog u pitanju, radi se o procesima metabolizma koji proizvode određene spojeve, odnosno molekule koje isparavaju i uzrokuju neugodne mirise.

Osetićete ga i u znoju. Na primer, to znaju učiniti beli luk, luk, riba.

Aktivacija žlezda

Kad je stres u pitanju, tu sve igra ulogu – od problema u ljubavnoj vezi do previše posla. Znojne žlezde koje se nalaze ispod pazuha i na području prepona su one koje proizvode drugačiji znoj – masniji.

Kad ste u stanju teskobe, aktiviraće se ove žlezde i velika količina znoja, u kombinaciji s bakterijama, stvara veoma neugodan miris.

Genetska pojava

Lekari objašnjavaju kako postoji sindrom mirisa ribe, koji je retka genetska pojava, gde telo smrdi poput ribe, povrća koje je uvelo ili soje.

S neugodnim mirisima povezane su bolesti jetre, dijabetes, bolesti bubrega, ali i čudan miris zadaha i znoja.

Metvica pomaže

Kako biste najlakše izbegli nepoželjne mirise, jedite hranu koja nema takav miris, smanjite nivo stresa ili isprobajte novi dezodorans. Kako biste promenili miris svog znoja, pokušajte na jezik svakog dana staviti kap ili dve ulja sa metvicom.

Kod lekara

Ponekad treba posetiti lekara. Može biti u pitanju problem s higijenom, ali ako se događa nešto zaista čudno, trebali biste se posavetovati sa stručnjakom.

Istraživanja

Naučnici s Univerziteta u Kaliforniji kažu kako svi mi imamo svoj "miris sa potpisom", a u velikoj meri određuju ga genetika, zdravlje i higijena, ali prehrana, također, može igrati ulogu. Namirnice koje sadrže sumpor (brokula, kupus, karfiol, beli luk i luk), mogu imati negativan uticaj na miris tela.

Izvor: kolektiv.me
Foto: zenskimagazin.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter