Izvor:
06.06.2018 u 12:43
0

SPREČITE NA VREME: Urinarne infekcije česta pojava kod žena!

Mali je broj žena koje bar jednom u životu nisu imale urinarnu infekciju, prepoznatljivu po učestalom mokrenju, često izuzetno neprijatnom i bolnom.

Svi delovi sistema za mokrenje mogu biti zahvaćeni infekcijom, ali su ipak najčešće infekcije mokraćne bešike (cistitis) i mokraćnog kanala. Do urinarne infekcije najčešće dolazi tako što bakterije ulaze kroz mokraćni kanal odakle se šire u ostale delove urinarnog trakta. Širenje infekcije putem krvi je mnogo ređe. Znatno češće se javljaju kod žena zbog osobenosti anatomske građe, ali se u starijem životnom dobu po učestalosti obolevanja muškarci gotovo izjednačuju s njima. Najčešća bakterija koja dovodi do infekcije je ešerihija koli (Escherichia coli) i odgovorna je za 80 odsto slučajeva, a ona se brzo otkriva i efikasno leči antibiotskom terapijom. O ovom problemu razgovarali smo sa dr Urošem Babićem, specijalista urologije na Klinici za urologiju Kliničkog centra Srbije.

Urinarna infekcija može zahvatiti sve organe koji čine urinarni sistem: bubrege, mokraćne kanale, bešiku i mokraćnu cev. Mogu biti akutne i hronične, nekomplikovane i komplikovane, povremene i ponovljene. Istraživanja pokazuju da 30 odsto žena do 25 godine ima bar jednom urinarnu infekciju, a polovina žena barem jednom u životu se susretne s ovim problemom. Neki od faktora koji doprinose razvoju infekcije su genetska predispozicija, seksualni odnosi, starije životno doba i menopauza.

"Najčešći uzročnici urinarnih infekcija su bakterije koje čine floru crevnog trakta, takozvane enterobakterije. Infekcija se širi tako što bakterije prelaze iz regije završnog dela debelog creva u mokraćnu cev, pa dalje u bešiku i u gornje delove urinarnog trakta. Ređe se može preneti putem krvi, odnosno limfe, ukoliko postoji neko žarište u organizmu".

Neprijatni simptomi
Simptomi nekomplikovanih urinarnih infekcija poput cistitisa (upale bešike) jesu: peckanje, nelagodnost pri mokrenju, čest nagon za mokrenjem, bol u donjem delu stomaka i mutna mokraća neprijatnog mirisa. Ukoliko dođe do infekcije bubrega, tada se javljaju bolovi u lumbalnom regiji.

"Od cistitisa (upale bešike) najčešće obolevaju žene u adolescentskom i seksualno reproduktivnom dobu, odnosno u menopauzi.
Kod mlađih žena se kao bitan preduslov za razvoj infkecije ispostavila dinamika seksualnih odnosa, češće promene partnera i upotreba različitih spermicida i dijafragme a kod žena u menopauzi, klučne su promene na vagini, takozvani atrofični vaginitis, koje nastju zbog manjka estrogena. Poseban problem su ponavljane infekcije, jer oko 25 odsto pacijenata dobije ponovo infekciju tokom narednih šest meseci".

Lečenje po preporuci lekara
Dijagnoza bolesti se postavlja putem kliničkog pregleda i laboratorijskih analiza, najčešće analizom urina i brisa iz uretre.

"Za lečenje akutne faze urinarne infekcije, antibiotici su po svetskim preporukama i dalje lekovi prvog izbora. Koji lek će biti propisan i koliko dugo, zavisi od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta i tipa bakterije pronađene u urinu. Međutim, zbog nekritične primene antibiotika u prošlosti mnoge bakterije postale su otporne na najčešće primenjivane antibiotike. Iz tog razloga u poslednje vreme produžava se trajanje lečenja i propisuju se sve jači antibiotici, koji uglavnom unište i dobre bakterije crevne, a kod žena i vaginalne flore, što predstavlja podlogu za razvoj novih infekcija. Gotovo jedna šestina pacijentkinja koje dobije urinarnu infekciju ima ponovljene epizode. Smatra se da ove infekcije ne prave ozbiljne organske i sistemske posledice kao što su promene na bubrezima i bubrežna slabost, ali znatno narušavaju kvalitet života, s obzirom na veoma neprijatne simptome".

Kako izbeći ponovnu upalu
"Postoje brojni saveti koje dajemo pacijentkinjama radi sprečavanja nastanka i razvoja ponovne infekcije. Ti saveti se tiču promene načina dotadašnjeg ponašanja pacijentkinja, koji nisu skupi, ne nose rizik, a mogu biti veoma efikasni. Generalni saveti su povećan unos tečnosti, mokrenje nakon seksualnog odnosa, neodlaganje mokrenja, način brisanja nakon mokrenja od napred ka pozadi, dobru higijenu, nošenje pamučnog donjeg veša, česta zamena peškira kojima se brišu nakon kupanja. Ovo je veoma bitno primeniti tokom letnjih meseci koji su pred nama, jer su vrućina i vlaga naročito pogodne za razvoj urinarnih infekcija",.

Bakterije se nekada leče a nekada ne
"Bakteriurija predstavlja prisustvo bakterija u urinu, koju dokazujemo analizom sedimenta urina. Ona može biti simptomatska ili asimptomatska, to jest praćena različitim tegobama ili se javlja bez simptoma. Bakteriurija predstavlja glavni preduslov za razvoj urinarne infekcije, ali ne mora nužno i dovesti nje. Ako govorimo o bakteriuriji bez simptoma, to je pojava koja najčešće ne zahteva lečenje antibioticima. Jedan od glavnih argumenata za ovakav pristup je problem koji nastaje zbog upotrebe antibiotika bez izrazite potrebe, a tiče se razvoja otpornosti na antibiotike. Ovo stanje je potrebno pratiti i lečiti samo u određenim kategorijama pacijenata, a najviše kod pacijentkinja koje su u drugom stanju zbog toga što može ostaviti štetne posledice na plod.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/RTV BN,

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter