To nema ni na filmu: U Tiršovoj izvedena revolucionarna operacija!

Na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj juče su urađene dve operacije najnovijom opremom koju je kupila Vlada Srbije, i to minimalno invazivnom tehnikom - laparoskopski su operisani jednjak i želudac.

Na čelu tima bili su dr Aleksandar Sretenović, specijalista dečje hirurgije, i Nemac dr Jirgen Šilf iz Dečje bolnice IRCCS u Trstu. Pacijenti su već bili operisani klasičnom, tradicionalnom hirurgijom, te su stanja pacijenata bila veoma složena. 

“Operacija je prošla dobro, laporoskopska metoda je veliki benefit za ove pacijente. Prva operacija je bila operacija hijatus hernije, odnosno hernije jednjaka. Mi smo i ranije radili ove operacije, ali ovaj pacijent je poseban po mnogo čemu - u pitanju je naš najmlađi pacijent, ima samo dve i po godine. Dete je već bilo operisano invazivnom klasičnom hirugijom i naišli smo na priraslice koje su nam otežale posao“, objasnio je za "Blic" dr Sretenović. 

Ipak, i pored otežavajućih okolnosti, nakon četiri sata, dete je iz operacione sale izašlo uspešno operisano, uz samo četri rupice na trbuhu veličine pet milimetra. 

Druga operacija je bila jednako kompleksna - pacijentkinja je bila devojčica kojoj se deo želuca nalazio u grudnom košu. 

“Pre ove operacije, kod ovog deteta su rađene dve obične operacije. U drugim institucijama izvađena je žučna kesa i urađeno premošćavanje creva zbog anomalije. Devojčica sada ima dva velika reza na trbuhu. Ovaj dodatni problem smo rešili minimalno invazivno i nismo ostavili ožiljak. I kod nje smo naišli na problem zbog mnogobrojnih ožiljaka, ali smo uspešno ugradili plastiku dijafragme i taj želudac koji se nalazio u grudom košu vratili na njegovo mesto“, kazao je dr Sretenović. 

Tokom obe operacije hirurzi su koristili novu laporoskopsku opremu dobijenu u okviru donacije Vlade Srbije od 115 aparata. 

“Mnogo je prednosti za pacijenta kada smo u mogućnosti da izvedemo ovakvu operaciju. Otvori na telu su mali, kroz njih kamera snimi unutrašnjost i uvedu se instrumenti. Operacije su kraće, potrebno je manje anestezije, pacijent se brzo oporavlja, ožiljci su minimalni, kraće se ostaje u bolnici i komplikacije su ređe“, rekao je dr Sretenović.

 

b92.net
Foto: pexels.com, pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
14:00 Dnevnik
14:30 Posle ručka
16:30 Serija: Suze moje sestre
17:30 Telemaster
18:20 Kviz: Naslovna strana
18:55 Upoznajte Parove
19:55 Bingo
20:30 Upoznajte Parove
21:00 Ćirilica 
23:00 Parovi - Izbor pomoćnika
02:30 Parovi - Live