Izvor:
17.06.2018 u 14:21
0

Soda bikarbona protiv autoimunih bolesti?

Iako zvuči kao nadrilekarski recept, to je rezultat ozbiljnog istraživanja Univerziteta Augusta, koje je utvrdilo da uzimanje 2 g sode bikarbone rastvorene u vodi dnevno menja imunu reakciju organizma, smanjujući istovremeno upale.

Obična soda bikarbona deluje protiv upala i autoimunih oboljenja na ćelijskom nivou, a to čini tako što čitav organizam čini antiinflamatornim okruženjem. Jedan od načina na koji to postiže je što utiče na ćelija slezine da prestanu sa neodgovarajućom imunom reakcijom koja je uključena u autoimuna oboljenja.
Autoimuna oboljenja nastaju kada imuni sistem greškom napada sopstveni organizam. U tu kategoriju se svrstavaju bolesti poput lupusa, reumatoidnog artritisa i inflamatorne bolesti creva. Lečenje tih oboljenja na klasičan način podrazumeva suzbijanje imunog sistema do te mere da mogu da nastanu ozbiljne infekcije, pa čak i rak.
Međutim, soda bikarbona je izgleda bezbedniji način da se borimo protiv ovih stanja. Ona podstiče želudac da proizvodi veću količinu želudačnih sokova, dok istovremeno deluje na mezotelijalne ćelije da prekinu da daju "lažnu uzbunu" koja može da podstakne preteranu imunu reakciju. Istraživači su utvrdili da je konzumacija sode bikarbone rastvorene u vodi tokom dve nedelje dovela do toga da se mezotelijalne ćelije slezine, bubrega i krvi promene iz varijeteta koji podstiče upale (m1), u varijetet koji smanjuje upale (M2).
Nakon što su primetili ovaj efekat na miševima koji su imali oštećenja bubrega, istraživači su otkrili da isto reaguju i miševi čiji bubrezi nisu bili oštećeni – svi su imali manje inflamatornih mikrofaga u slezini i bubrezima. Potom su istraživači angažovali zdrave studente medicine da piju sodu bikarbonu rastvorenu u vodi – dnevna doza je bila 2 g sode bikarbone u 2,5 dl vode. I kod ljudi je primećena ista reakcija, koja je potvrdila nalaze na životinjama. Pored toga, primećena je i promena u drugim vrstama imunih ćelija, kao što su npr. regulatorne T ćelije, koje isključuju imunu reakciju i sprečavaju imuni sistem da napada tkiva sopstvenog organizma. Jedan od autora ovog istraživanja, dr Pol O Konor, je izjavio da bi se ovo moglo pokazati kao veoma bezbedan metod za lečenje upalnih oboljenja.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter