Izvor:
29.06.2018 u 09:13
0

Za rubriku verovali ili ne: Žena svirala Mocarta dok su joj doktori operisali mozak!

Za Sofiju Pinjaevu muzika nikada nije stala, jer je uspela da svira na flauti u operacijoj sali, dok su joj hirurzi uklanjali tumor na mozgu u jednoj austrijskoj klinici.

Prema video snimku koji su snimili njeni lekari u operacionoj sali, mlada umetnica uopšte nije imala tremu. Naime, lekari su ovu dvadesetpetogodišnju umetnicu poreklom iz Rusije zamolili da svira kako bi bili sigurni da tokom operacije neće oštetiti kritične delove njenog mozga.

Operacija je obavljena još prošle godine, ali su lekari tek sada objavili snimak, jer su čekali da se mlada umetnica potpuno oporavi nakon operacije.

"Operacija mozga u budnom stanju jedini je način da se ukloni takav tumor, a da se ne žrtvuju neke moždane funkcije", rekao je Gord fon Kamp, koji je vodio tim lekara koji su je operisali.

Prilikom ovakve operacije, pacijentima se daje takva anestezija da budu budni oko dva sata, koliko i traje operacija.

Pinjajeva je u operacionoj sali izvela tada Mozartovu "Malu noćnu muziku", ali i je svirala i Baha i Prokofijeva.

b92.net
Foto: pexels.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter