Izvor:
29.06.2018 u 14:38
0

NEMA IZGOVORA: Uložite samo tri sata nedeljno i bićete zahvalni sebi kad ostarite!

Zbog savremenog načina života koji podrazumeva da smo "uvek u trci i frci", konstantan umor postao je uobičajen.

Ustaješ rano, radiš po ceo dan, slabo se hraniš, ne vežbaš… Sve ti to teško pada.

Jedan od ključnih problema jeste taj što ne trošiš dovoljno energije!

Moderan način života koji podrazumeva višesatno sedenje dodatno dovedi do umora.

Našem telu je potrebno kretanje, a fizička neaktivnost negativno utiče na mišiće i emocionalno blagostanje.

Složićeš se da je rečenica "nemam vremena još i za to" samo izgovor. Ako pravilno organizuješ svoje vreme i te kako ćeš imati. Pogotovo kada znaš da to radiš kako bi tvom organizmu bilo bolje.

Imaš slobodnih pola sata u toku dana? Umesto da ih potrošiš na skrolovanje po internetu, odluči se za kratki serijal vežbi.

To mogu biti i one najosnovnije – čučnjevi, trbušnjaci, vežbe za ruke, leđa, zadnjicu… Čisto radi rekareacije i pročišćavanja tela od negativnih toksina.

Dobra zamena za to je i šetanje. Pola sata laganog hoda dnevno povratiće energiju tvom organizmu. Osim što ćeš se osećati odmornije, imaćeš lepši i zdraviji san, a sutra ćeš biti funkcionalnija.

Redovan trening povećava ukupnu zapreminu krvi i plućnu zapreminu u mirovanju.

Pod uticajem redovnog vežbanja povećava se sposobnost oksidacije slobodnih masnih kiselina kao izvora energije mišića, te se time postiže "čuvanje mišićnog glikogena". Ono sprečava pojavu umora mišića i povećava izdržljivost.

Ono što sigurno znaš, ali nije loše napomenuti, fizička aktivnost deluje i na očuvanje mišićne mase i održavanje telesne težine. Od posebne je važnosti i u prevenciji pojave nekih faktora rizika za razvoj mnogih bolesti. Rezultati novijih istraživanja upozoravaju na važnost fizičke aktivnosti u prevenciji razvoja nekih oblika karcinoma.

Kod fizičko aktivnih žena ređe se pojavljuju karcinomi dojke i reproduktivnog sistema.

Fizičko neaktivne osobe vežbanje moraju započeti nižim intenzitetom i kraćim trajanjem, a oprez je potreban kod starijih osoba koje se nikad nisu bavile fizičkim aktivnostima.

Od velike važnosti je i to da pre svakog treninga odvojiš 5 do 10 minuta za zagrevanje, takođe i za istezanje nakon vežbi, kako sutra ne bi došlo do upale i grčeva.

Samo tri sata nedeljno može učiniti da tvoje telo bude zdravo i u poznim godinama.

Sada kada sve znaš, više nema odlaganja. Uvrsti ovu naviku u svoju svakodnevicu, neka ti zdravlje bude prioritet!

Srbija danas

Foto: YouTube Printscreen/Laila Tahri

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter