Izvor:
18.07.2018 u 14:54
0

DA LI NOSITE BLIZANCE? Saznajte uz pomoć sledećih simptoma!

U mnogim slučajevima možete i same otkriti da li imate blizanačku trudnoću, ukoliko obratite pažnju na ove stvari:

"Veoma pozitivan" rezultat testa za utvrđivanje trudnoće

Pod "veoma pozitivnim" rezultatom testa za utvrđivanje trudnoće se podrazumeva to da čak i ukoliko test radite dan-dva nakon izostanka menstruacije linija (ili znak +) na testu jasno je izražena i pokazuje da ste u drugom stanju. U većini slučajeva kada se test radi ovako rano, linija na testu je bleda.

Test za trudnoću meri nivo hormona HCG (human chorionic gonadotropin), a veruje se da žena koja nosi blizance ima povišen nivo ovog hormona, te je stoga rezultat testa vidljiviji.

Brže dobijanje na kilaži

Usled bržeg rasta materice i veće količine plodove vode, majke blizanaca u većini slučajeva dobijaju brže na kilaži. U prvom trimestru mogu da dobiju i do 5 kg, krajem drugog trimestra od 7 do 11 kg, a do kraja trudnoće i do 20 kg.

Naravno ovo u velikoj meri zavisi od mnogo faktora uključujući i kilažu koju je žena imala pre trudnoće, a o tome koliko je dovoljno da se ugojite u trudnoći najbolje će vas posavetovati lekar. Ipak, nemojte se iznenaditi ako već nakon 6. nedelje ne budete mogli da nosite svoju staru garderobu.

Jako izražene jutarnje mučnine i/ili umor

Kod mnogo majki koje očekuju blizance jutarnje mučnine i umor su mnogo više izraženi, ali to zavisi od slučaja do slučaja. Kod nekih žena mučnina uopšte nema ili su veoma blage, dok neke trudnice koje su imale više trudnoća tvrde da su im simptomi bili gori kada su nosile jednu bebu.

Međutim, uglavnom se majke koje očekuju blizance žale na neobično jako izražen umor i gubitak energije. Takođe, u nekim slučajevima u toku blizanačke trudnoće izraženije je lupanje srca i pojava nesanice.

Ranije se osećaju pomeranja bebe

Većina trudnica prva pomeranja bebe oseća tek oko 18 – 22 nedelje. Veoma je verovatno da će žena koja očekuje blizance ranije osetiti pomeranje beba u stomaku. Međutim, ovo treba uzeti u obzir kao uslovnu činjenicu, jer žene koje su prvi put trudne možda neće znati da odrede da je upravo ono što su osetile, pomeranje bebe.

Takođe, može se desiti da i jedna beba bude izuzetno živahna i da ne možete biti sigurni da je u stomaku još jedna beba.

Veoma visok nivo alfafetoproteina

Za mnoge majke koje ne osećaju druge neobične simptome, ovo može biti prvi znak da posumnjaju da možda očekuju blizance. Visoki rezultati AFP testa ukazuju ili na abnormalnosti kod jedne bebe, ili postojanje dve ili više beba. Nakon ovog testa lekar zakazuje ultrazvučni pregled ili na dodatne testove kako bi se utvrdio razlog zašto su rezultati visoki.

Ultrazvuk

Na kraju, bez obzira na sve znake, ipak je ultrazvuk u toku drugog timestra najbolja i najsigurnija potvrda da nosite blizance. Na monituru ultrazvuka lekar će lako utvrditi da se radi o dva fetusa i/ili o dva otkucaja srca.

Srbija danas

Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter