Izvor:
15.11.2018 u 12:56
0

ČOKOLADA: Najomiljenija poslastica u službi lepote!

Ono što su Maje i Asteci od davnina znali, u međuvremenu su dokazale brojne naučne studije: čokolada je zdrava i sprečava starenje kože. Naravno, ova tvrdnja se nešto manje odnosi na belu čokoladu, sa mlekom i pavlakom, već više na onu tamnu koja sadrži značajan udeo kakaoa.

Smatra se da čokolada otklanja upale i snižava krvni pritisak. Italijanski naučnici su na osnovu ispitivanja sprovedenog na 25.000 osoba izračunali dnevnu idealnu količinu čokolade, koja je, nažalost, prilično mala. Osobe koje su učestvovale u eksperimentu i koje su se zasladile sa dva komadića čokolade, imale su nižu vrednost sedimentacije. Razlog je verovatno polifenol koji se nalazi u kakaou, kao i u crnom vinu i brojnim vrstama voća. Osim toga, biljne supstance štite krvne sudove od zakrečenja i tako sprečavaju mogućnost srčanog infarkta. Naučnici su, bar u epruveti, dokazali njeno dejstvo protiv nastanka ćelija raka.

Antiejdž

U kremama za lice i maskama za negu kriju se ekstrakti čokolade, pre svega zbog antioksidativnog dejstva polipenola koji veže slobodne radikale nastale kao posledica UV zračenja ili nikotina i tako štiti kožu. Osim toga, jedna studija dokazuje da on poboljšava strukturu kože i može da sačuva hidratantnost. Alkaloid teobromin i kafein, sadržani u čokoladi, ne samo da vraćaju dobro raspoloženje, već i zatežu kožu. Najlepše čokoladne nade donose nam naučnici sa univerziteta u Minsteru kojima je uspelo da izvuku novu materiju iz kakaoa, sa zanimljivim imenom cocoheal. Ova supstanca treba da pospeši obnavljanje ćelija kože i kao takva bila bi idealna za antiejdž proizvode ili čak efektivnu terapiju oštećene kože, na primer posle teških opekotina od sunca.

Miris

Čokolada budi osećaj sreće i to ne samo zbog svog slatkog ukusa. Tajna čokolade je mnogo kompleksnija jer mast kakao butera može da pospeši izlučivanje hormona sreće – endorfina u mozgu, ali i supstanca kao što je teobromin podiže raspoloženje. Pored toga, važnu ulogu igra i psiha jer čokolada asocira na detinjstvo, kada smo je dobijali kao neku vrstu nagrade i uglavnom od ljudi koji nas vole. Lepe uspomene su takođe jedan od razloga zbog kojih nas čokolada oduševljava. Naravno, mirise memorišemo u mozgu zajedno sa utiscima, raspoloženjima i emocijama koje ih prate. A činjenicu da miris čokolade, karamele i nugata povezujemo sa čistim zadovoljstvom, shvatila je i kozmetička industrija i sada nas još više zavodi ukusnim mirisima parfema, sjajeva za usne i gelova za tuširanje. Ali, to ne znači da se pri tom obavezno javlja osećaj gladi. Baš nasuprot, opojni miris nas navodno već zasićuje.

Mejkap

Da čokoladni tonovi ne deluju sočno samo u obliku pralina, već i na nama, ove godine nam pokazuje i mejkap stajling. Tople boje Preporučuje se kombinacija toplih bež i braon tonova. Najlepše je to što neki ruževi za usne ne samo da izgledaju kao čokolada i nose imena poput creme caramel, već su i takvog ukusa!
Izaberite pravu senku Ove senke za oči u čoko looku pristaju uz svaku boju očiju. Plave oči delovaće izražajnije, zelene blistavije, smeđe tajanstvenije. Preporučujemo da izaberete svetle senke za oči koje nanosite sve do obrva. Zatim na pokretni deo kapka nanesite tamniju smeđu nijansu. Obe nijanse pomešajte. Braon olovkom uokvirite oko tankom linijom, zatim gumicom blago ublažite. Na trepavice obilno nanesite maskaru. Ako želite da budete posebno primećeni, na usne stavite tamne zlatno-braon nijanse.

Masaža toplom čokoladom
Luksuzna relaks masaža toplom čokoladom hrani i regeneriše kožu, opušta celo telo i vraća snagu organizmu. Ova masaža deluje i po principu aromaterapije, jer ima izuzetno pozitivno dejstvo i na čulo mirisa. Energetske tačke nežno se stimulišu, pa se tako smanjuju napetost i stres, dok sam miris popravlja raspoloženje. Nakon masaže i spiranja čokolade u kožu se utrljava hranljivo mleko za telo od kakaa i butera.

Izvor: LepotaiZdravlje
Foto: Youtube/printscreen
Foto: Instagram/glowhearts

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter