Izvor:
07.12.2018 u 11:31
0

BRINEMO KAKO ĆEMO IZGLEDATI U „NEKIM“ GODINAMA: Evo šta nam još raste pored nosa i ušiju kad starimo!

Čovek od 50 godina prešao je otprilike 120.000 kilometara. Ukoliko je vodio veoma aktivan život, možda je ovu brojku dostigao i pre nego što je navršio pola veka. Do pedesete godine života, čovek izgubi polovinu masnih obloga na tabanima. A možda će mu trebati i cipele za broj veće nego u dvadesetim godinama. Do toga delimično dolazi zbog viška kilograma koji stvaraju veći pritisak na stopala. Delom i zbog toga što su ligamenti i tetive izgubili na elastičnosti, što ih čini osetljivim na povrede i mikrotrošenje.

Žene koje su rodile, imaju još jedan razlog za povećanje broja cipele, hormone koji se luče u trudnoći i opuštaju ligamente.

Menopauza utiče i na zdravlje stopala. Gubitak estrogena i druge hormonske promene povezane su sa manjom gustinom kostiju, zbog čega, kada se izgubi puno koštane mase, dolazi do osteoporoze. Osteoporoza povećava rizik od stresnih fraktura, zbira manjih trauma, u bilo kojoj od kostiju stopala.

Celokupan stres je veći od čvrstine i elastičnosti kosti, pa ona popušta i kao rezultat imamo frakturu. Ako se ne leči kako treba, male pukotine, debljine dlake mogu da se pogoršaju pa se i kost može pomeriti sa svog mesta, objašnjavaju stručnjaci Medicinske škole univerzitrta Harvard.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter