Izvor:
14.12.2018 u 07:33
0

STARKE : Kako je Converse iz hale sportova prešao na modnu pistu?!

All Star Converse su verovatno jedne od napoznatijih patika svih vremena, ali da li znate za koju svrhu su one prvobitno pravljene?

Converse kompaniju gumene obuće, stvorio je Markuis Mils Converse 1908. godine, 1917. kompanija je dizajnirala preteču modernih starki pod nazivom neklizajuće. Patika je bila napravljena od platna i imala je gumeni đon.

Poreklo starki

Potpis Taylor stavljen je u dizajn 1930. godine, kada je patika postala poznata kao Chuck Taylor All Star. Prvobitna patika imala je tri glavne oznake: crno platno, crni gumeni đon, a bele patike imale su na đonovima plave i crvene linije. Logu All Star sa zvezdicom dodat je prefiks Converse, dok je logo na dubokim patikama do današnjeg dana ostao je neizmenjen.

Šest godina nakon toga, američki košarkaš Karls Čak Tejlor pridružuje se košarkaškom timu, čiji je sponzor bio Converse All Star. Tejlor je počeo da prodaje ove patike, tokom držanja košarkaških treninga u srednjim školama širom Amerike. Na njegovu inicijativu, patike su poboljšane i bile su fleksibilnije, a u isto vreme, pružale su zaštitu skočnom zglobu.

Ubzro, sve veći broj profesionalnih košarkaša počeo je da nosi All Stars, a popularnost patika je porasla tokom Olimpijskih igara, kada je sve više sportista baš u ovim patikama izlazilo na teren. Tokom Drugog svetskog rata čak su i američki vojnici nosili starke na treninzima. Od 1960. Converse širi svoju kompaniju, a ove patike nosilo je 90% profesionalnih, ali i koledž košarkaša.

Međutim, kako je rasla populatnost starki, tako su njih počeli da nose i oni koji se nisu bavili sportom. Iz tog razloga, Converse All Star pravi prerokret i uz sportsku obući, lansira i svakodnevne patike što je naišlo na oduševljenje javnosti. Starke su postale glavni simbol mnogih subkultura, a naročito umetnika i muzičara.

Poslednji igrač i NBA ligi koji je nosio starke bio je Tri Rolings, tokom sezone 1979-1980, a Rej Ričards 1982. je bio poslednji košarkaš koji je na teren izašao u kožnoj verziji ovih patika.

Budući da su starke svoju karijeru u sportu završile, 1986. godine Converse lansira Oxford liniju, i ubrzo nakon toga, pojavile su se starke u svim bojama i dezenima, ali i od najrazličitijih materijala.

Iako su patike isčezle sa košarkaške scene, zadržale su se na rokenrol i pank muzičkoj sceni. Zvezde poput Elvisa Prislija, Kurta Kobejna, Ramonsa i Roling Stounsa rado su nosile starke, a danas patike ne poznaju subkulturu – jednostavno svi ih nose.

Izvor: Opusteno.rs
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter