Izvor:
09.03.2019 u 20:40
0

ELIKSIR MLADOSTI: Podarite svojoj koži negu koju zaslužuje uz vitamin E, a evo ko nikako NE SME da ga koristi!

Stručnjaci objašnjavaju važnost ovog sastojka za negu kože, uključujući i ko treba (i ne bi trebalo) da ga koristi.

Od svih sastojaka koji se nalaze u kozmetici, vitamin E je najčešći. Prirodno se nalazi u našem telu i određenoj hrani. Možda ste već pokušali da koristite vitamin E kao zaseban proizvod. Šta je tačno ovaj vitamin i šta čini vašoj koži?

Šta je vitamin E?

"Vitamin E je naziv za grupu antioksidanata koji su topivi u ulju. Postoji oko osam različitih tipova", objašnjava hemičarka Nikita Vilson. Teokoferol je onaj koji se uvek nalazi u kozmetičkim proizvodima.

Zašto je dobar za kožu?

"Može biti koristan za niz poremećaja na koži, ali i da je popravi. Pomaže kod obnove ćelija kože kod oštećenja od sunca i ozdravljenja od ožiljaka ili opekotina", objašnjava dermatolog Ava Šamban.

Vitamin E je antioksidans, objašnjava kozmetički hemičar Džindžer King. On sprečava oštećenja i pomaže otklanjanju slobodnih radikala. Vitamin E se bori protiv slobodnih radikala na koži, koji su rezultat svakodnevnih stresnih uticaja okoline kao što su nezaštićeno izlaganje suncu i zagađenje vazduha. U borbi protiv slobodnih radikala, vitamin E štiti kožu od oštećenja.

"Takođe je dobar za hidrataciju kože i služi kao umereno delotvorna prirodna barijera od sunca", dalje objašnjava King.

Kako ga koristiti za kožu i ko treba da ga izbegava?

"Vitamin E se obično ne preporučuje za superosetljivu, vrlo masnu ili kožu sklonu aknama", kaže Šamban. Iako je vrlo retko, vitamin E može biti i alergen, uzrokujući iritaciju, svrb ili čak osip. Naučnici još uvek nisu sigurni šta uzrokuje tu alergiju, ali prema dermatologu Odri Kunin, manje od jedan posto ljudi je osetljivo na ovaj sastojak.

"Za veliku većinu, međutim, vitamin E može biti koristan za kožu", kaže Šamban. Budući da je vitamin E topiv u ulju, njegovo uvrštavanje u rutinu za negu kože putem ulja i hidratantnih sredstava neki su od najboljih načina za korišćenje sastojka.

Vitamin E s vitaminom C čak je i bolji za kožu, zato često mnogi serumi sadrže oba sastojka.

Kurir
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter