Izvor:
08.04.2019 u 19:03
0

IMATE GRČEVE U MIŠIĆIMA NAKON TRENINGA? Onda nemojte da pijete VODU, već ovaj napitak!

Verovatno ste i vi čuli za teoriju da bi trebalo posle treninga da pijete vodu, kako biste sprečili grčeve u mišićima. Ali, naučnici su utvrdili da to zapravo nije tačno, naprotiv – konzumiranje vode nakon treninga zapravo povećava šansu da imate grčeve.

Umesto toga, naučnici kažu da bi trebalo da unosite elektrolite da biste sprečili grčeve, jer manjak soli i minerala uzrokuju problem.

Australijski istraživači dali su muškarcima iscrpljenim posle treninga različite vrste napitaka i nakon toga ih testirali kako bi utvrdili da li će imati grčeve. Istraživači sa Univerziteta u Pertu zadali su desetorici muškaraca zadatak da trče na traci u toploj sobi, dok u znoju nisu izgubili dva odsto svoje kilaže.

Kada su završili, polovina muškaraca je pila običnu vodu za rehidraciju, dok je druga polovina konzumirala sportske napitke sa elektrolitima. Elektroliti su minerali u krvi, uključujući so, kalijum, bikarbonat i hlorid, a koji se smanjuju znojenjem, odnosno izbacuju kroz znoj.

Nedelju dana kasnije eksperiment je ponovljen, a muškarci su pili naptike koji im nisu davani prethodnog puta.

Bilo je dosta teorija u vezi sa tim šta uzrokuje grčeve u mišićima. Ali, ovo je prvi put da smo utvrdili da je manjak elektrolita primarni uzrok grčenja mišića – kaže autor studije profesor Ken Nosaka.

Izvor: Glossy
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter