Izvor:
22.04.2019 u 16:32
0

KAKO UBLAŽITI OTOK OD UBODA KOMARCA: Evo rešenja!

Dolazak toplijih dana mnogima donosi osmeh na lice, ali uz toplije vreme stižu i nešto neprijatnije situacije kojih se mnogi groze, a reč je o ubodima komaraca.

Simptomi koji se pojavljuju nakon uboda, bol, svrab, otok, karakteristični su simptomi lokalne alergijske reakcije, kaže dr Dejvid Katler, lekar porodične medicine u Zdravstvenom centru Sent Džon. Ako se pojavi svrab na celom telu, na tu alergijsku reakciju potrebno je potražiti lekarsku pomoć.

Za blaže reakcije, uobičajeni svrab, možete upotrebiti ovo…

Čajevac

Ovo prirodno ulje ublažiće svrab, bol i oticanje, tvrdi dermatolog dr NIl Šulc. Ulje čajevca je takođe antibakterijsko, što može pomoći u sprečavanju infekcije nakon uboda kukca, to je posebno bitno da znate ako se češete na mestu uboda i stvorite otvorenu ranu.

Med

Ako vam ne smeta osećaj lepljivosti na koži, med deluje protivupalno i može umiriti osećaj svraba.

Mleko i voda

Pomešajte u jednakoj razmeri mleko i vodu i u to umočite čistu tkaninu. S njom prebrišite područje uboda i umirićete osećaj svraba.

Limun i limeta

Oslobodiće vas osećaja svraba, ali svakako sokove ovih voćki nemojte koristiti ako nameravate nakon toga da provodite vreme na otvorenom, odnosno na direktnom "udaru" sunčevih zraka.

Pasta za zube

Većina pasta za zube ima ukus mente ili metvice, a taj sastojak stvara osećaj hlađenja na vašoj koži – kaže dr Šulc. Vaš mozak ovaj osećaj registruje brže nego osećaj svraba. Sastojci u zubnoj pasti pomoći će i u smanjenju oticanja.

Izvor: Espreso
Foto: Twitter/CDCMMWR

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter