Izvor:
21.06.2019 u 19:54
0

LAKO SE ODLUČITE: Švedska ili masaža dubokog tkiva!

Napokon ste odlučili da odete na masažu i priuštite sebi dobrih sat vremena relaksacije i zaboravljanja na stres. Međutim, kada vas je dama na šalteru pitala koji ćete tretman – niste ni znali da postoji više opcija i ostali ste u razmišljanju.

Iako postoji veliki broj različitih masaža, danas ćemose fokusirati na najuobičajenije dve koje vam mogu pomoći da se oslobodite od stresa i budete kao preporođeni nakon jedne od njih sve. U nastavku ćemo vam otkriti sve o švedskoj i masaži dubokog tkiva nakon čega ćete znati koja vam više odgovara.

Šta je švedska masaža?

Švedska masaža nam, uprkos imenu, ne dolazi iz Švedske. Dobila je ime zbog zabune oko osobe koja je izmislila tu tehniku: Pehr Henrik Ling, Šveđanin i masažer koji je prozvan “ocem švedske masaže” ili Johann Georg Mezger, Holanđanin koji je u stvari odgovaran za sistematizovanje tehnika koje i dan danas znamo. Poznata je i kao “klasična” masaža.

Ona je natraženiji oblik masaže jer ima cilja da opusti sve mišiće, bez obzira na jačinu bola koji osećate i razloga zbog kojeg ga imate. Masažom se povećava cirkulacija, a samim tim i protok kiseonika do organa i mišića, dok se istovremeno smanjuju toksini i tenzija iz mišića. Iako se intezitet može menjati prema vašim potrebama, u švedskoj masaži se generalno koriste lagani pokreti, upareni sa istezanjem i aromaterapijom. Švedska masaža je sjajan izbor ukoliko prvi put idete na ovakav tretman.

Masaža dubokog tkiva

Kao što i samo ime kaže, ovaj tip masaže dopire ublje u slojeve mišića i vezivna tkiva. Iako deli neke tehnike sa švedskom masažom, pokreti su sporiji, a pritisak jači i dosta koncentrovaniji na delove u kojima osećate hroničnu tenziju ili bol. Uglavnom se koristi za ortopedske probleme poput bolova u vratu ili vratne diskus hernije i bolova u leđima.

Mnogi se pitaju da li boli, a većina ljudi otkriva da nije strašno, već malo neprijatno pa je zato bitno da čim osetite jači bol kažete vašem terapeutu da prestane. Terapeut koji radi masažu treba da zna anatomiju i kako mišići, kosti i meka tkiva rade zajedno. Nakon nje je moguća pojava bolova u mišićima usled ispuštanja mlečne kiseline iz mišića – zbog čega je potrebno da pijete dosta vode kako biste izbacili višak. Ipak, ukoliko se oporavljate od upale mišića nakon treninga ili ste na rehabilitaciji zbog povrede, treba dobro da razmislite da li ćete ići na ovu masažu. Takođe se ne preporučuje osobama sa sklonošću ka krvnim ugrušcima, kao i trudnicama.

Koja masaža je bolja?

Obe imaju svoje prednosti, ali ako ste neodlučni – zapitajte se šta želite od masaže. Da li imate bol koji se konstantno vraća ili specifični deo tela koji vas boli, onda je za to bolja masaža dubokog tkiva. Da li se osećate stegnuto i želite da se opustite – onda je za vas najbolja švedska. Ipak, pre svega je najbitnija komunikacija tako da se nemojte ustručavati da pitate vašeg terapeuta za savet.

Ženski Magazin
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter