NIKAKO NE RADITE OVO: Solarijum kao priprema za sunčanje na plaži? (FOTO)


 

Solarijumi su povezani s većim rizikom razvoja smrtonosnog raka kože – melanoma u ranijoj životnoj dobi, pokazuje nedavno istraživanje po kome ultraljubičasto svetlo za kvarcovanje može da pokrene genske mutacije koje vode do malignih promena na koži.

Naučnici su proučili podatke o 114 pacijenata obolelih od melanoma koji su koristili solarijum i 222 pacijenta s melanomima koji nisu.

Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu uticati na rizik za pojavu melanoma poput pola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i porodične istorije – naučnici su procenili da se melanom pojavljuje 10 godina ranije kod pacijenata koji su koristili solarijume.

Genske mutacije povezane sa melanomima takođe su češće među korisnicima solarijuma i događaju se u 43 posto pacijenata u toj grupi u poređenju sa 28 odsto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarijume.

 Nema količine kvarcovanja koja je bezbedna – kaže autorka istraživanja doktorka Toni Barbidž sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalgari.

– Mnogi naši pacijenti kažu da su koristili solarijum kako bi stvorili podlogu i sprečili da izgore na suncu – kazala je dr Barbidž.

 Na nesreću, oni su time pojačali oštećenje UV zracima, što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu na pacijente koji nikad nisu koristili solarijume – dodala je ona.

– Ćelije kože upijaju ultraljubičasto svetlo u solarijumima, i to vodi do oštećenja DNK – kaže dr Barbidž. A to oštećenje može voditi u mutacije koje se vremenom mogu akumulirati i dovesti do razvoja karcinoma.

Solarijumi u mlađim godinama, kao i produženo vreme i češće kvarcovanje, može povećati opseg oštećenja DNK.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “Journal of the National Cancer Institute”.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro