Izvor:
11.03.2017 u 22:03
0

OPREZ: Ovo su stvari zbog kojih podrigujete i imate gasove!

Gasovi u telu veoma često nemaju nikakav miris i nemaju veze sa varenjem, odnosno sa hranom koju unosimo u organizam. Ovo je prilika da saznate koji su to manje poznati uzročnici podrigivanja i ispuštanja gasova.

Lekovi

Mnogi lekovi uzrokuju suvoću usta, a to može povećati količinu vazduha koja dospeva u želudac. Ako uzimate lekove, raspitajte se da li je njihova nuspojava suvoća usta. Ukoliko vas muče gasovi, možete se raspitati kod lekara da li postoji mogućnost da trenutni lek zamenite nekim koji ima manje nuspojava.

Žvakaća guma

Kad žvaćete žvakaću gumu, gutate više vazduha nego inače, a to može izazvati podrigivanje i gasove. Žvaka vam može nakratko pomoći ako ste gladni ili pod stresom, ali verovatno ne želite da provedete dan puni gasova. Osim toga, žvakanje zaslađene žvakaće gume loše je za zube. Stoga, ne preterujte sa žvakama i smanjićete mogućnost stvaranja neprijatnih gasova u organizmu.

Pijenje kroz slamčicu

Kada pijete sok ili neki drugi napitak kroz slamčicu, to je kao da obrnuto naduvate balon. Dok vučete napitak kroz slamčicu, unosite vazduh u stomak i time nastaju savršeni uslovi za nastajanje gasova. Zato je najbolje piti direktno iz čaše.

Pušenje

Pušenje je slično pijenju kroz slamčicu. Kada udahnete, progutate vazduh – i gasove. I to ne važi samo za duvanske cigarete nego i za elektronske cigarete. Kako god, pušenje vam šteti u svakom pogledu. Sve je više istraživanja koja potvrđuju da je i pušenje elektronskih cigareta povezano s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Pijenje iz flaše

Način na koji ljudi ustima obgrle otvor boce u odnosu na to kako ustima dotaknu čašu ili šoljicu kada piju iz nje, ima veze sa podrigivanjem. Ako želite – a sigurno želite – da smanjite podrigivanje, prestanite da pijete iz flaše.

Tanjug
Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter