Izvor:
12.03.2017 u 09:38
0

REŠITE SE CELULITA: Uklanjane naslaga limfnom derenažom! (foto)

Brojne su estetske i zdravstvene posledice prouzrokovane zadržavanjem vode u organizmu, a na koji način efikasno možemo da ih uklonimo ili bar smanjimo, objašnjava naša stručna saradnica.

Piše: dr Anica Jevremović,

lekar estetske medicine

Pojava edema ili oticanja različitih delova tela, nešto je sa čim se susreće veliki broj ljudi. Nažalost, ne postoji način da se ovaj problem trajno ukloni, ali tretmanom limfne drenaže može se izuzetno dobro i dugo držati pod kontrolom. Reč je o posebnoj terapeutskoj proceduri kojom se uspostavlja ravnoteža tečnosti u telu i pomaže rad limfnog sistema, što dovodi do poboljšanja opšteg stanja organizma. Ova metoda povoljno deluje kod neuroloških bolesti, nakon operacija, posle liposukcije, ali i kod problema sa lošom cirkulacijom, celulitom i migrenama. Često se bolovi u mišićima, reumatska oboljenja, stres i napetost mogu dovesti na stanje minimuma zahvaljujući ovom tretmanu. Primenjuje se na celo telo ili parcijalno, na problematične delove: ruke, noge, leđa ili stomak.

Uzroci nastanka

Kod relativno zdravih osoba, glavni uzrok je loša cirkulacija, a pre svega nepovoljno funkcionisanje limfnog sistema. Toplo vreme, fizička neaktivnost, smanjen unos tečnosti, kao i prekomerna težina, samo još dodatno pogoršavaju stanje. Ukoliko se oticanje javlja bez očiglednog uzroka, tada je reč o primarnom edemu koji može nastati u bilo kom životnom dobu i često je povezan sa slabijim funkcionisanjem krvotoka, proširenim venama ili pojavom kapilara. Ovo stanje predstavlja jedan začarani krug u kome zadržana tečnost u međućelijskom prostoru dodatno komprimuje limfne i krvne sudove, što dovodi do još većeg otoka. Edemi se često javljaju i kao posledica bolesti bubrega, štitne žlezde ili kod srčanih bolesti, gde se prvobitno manifestuje na nogama, a zatim se širi i na sve druge delove tela. U ovakvim situacijama neophodno je obratiti se lekaru kako bi se isključila eventualna oboljenja i kasnije dobila odgovarajuća terapija.

Rešavanje estetskih problema

Redovnom primenom limfne drenaže poboljšava se izgled kože, koja vremenom postaje mekša i zategnutija. Veoma je uspešna i u borbi protiv celulita, ali s obzirom na to da je zadržavanje tečnosti samo jedna od karakteristika pomorandžine kore, tom problemu mora se pristupiti detaljnije, uz odgovarajuću ishranu i fizičku aktivnost. Uz adekvatne tretmane prilagođene svakom pojedincu, mogu se postići veoma dobri rezultati koji kasnije moraju da se održavaju.

Različite vrste celulita zahtevaju drugačije pristupe i njihov odabir vrši se u dogovoru sa lekarom, a sprovodi ih edukovani terapeut.

Vrste

Najefikasnija je manuelna limfna drenaža, a samim tim i najskuplja, jer se pored limfnih puteva podrazumeva i drenaža tkiva. Aparaturna drenaža vrši se presoterapijom, vakuumskom masažom, jednosmernom strujom gipsanim bermudama i mnogim drugim postupcima koji podrazumevaju prisustvo uređaja. Pritisak na telo mora da bude izuzetno blag i kontrolisan kako ne bi došlo do prekida u protoku limfnog sistema.

Korisni saveti

Kasni slani obroci i konzumiranje penušavih alkoholnih pića, samo su neki od razloga jutarnjeg oticanja nogu. Najbolje je rešiti se ovih štetnih navika, a ukoliko do problema već dođe, najbrže rešenje uklanjanja tegoba jeste naizmenično tuširanje hladnom i toplom vodom, kao i lagana samomasaža kriogelom. Većina lekara slaže se da do uspešnog smanjenja edema dovodi i horizontalni položaj tela sa blago podignutim nogama. Međutim, najbolji način prevencije svakako je adekvatan unos hrane i vode, zatim smanjenje prekomerne težine, kao i izbegavanje dugotrajnog stajanja i višečasovnog sedenja.

Story
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter