Izvor:
12.09.2017 u 15:33
0

MUŠKARCI PAZITE: Vaša kozmetika ubija spermatozoide!

Upotreba kozmetičkih preparata s parabenom tesno je povezana s neplodnošću, zaključak je studije koja je urađena na Institutu "Nofer", a potvrđuju i stručni sagovornici Zaštitnika potrošača.

Sapuni, gelovi za tuširanje, dezodoransi i drugi kozmetički proizvodi koje svakodnevno koristimo sadrže parabene koji smanjuju kvalitet sperme! Menjajući oblik i veličinu spermatozoida, parabeni smanjuju brzinu "plivača", što utiče na teškoće pri začeću, upozoravaju stručnjaci.

Prema istraživanjima koja su urađena na Institutu "Nofer", u poljskom gradu Lođ, jedna vrsta parabena, butilparaben, posebno je štetna po plodnost muškarca. U istraživanju je analiziran urin 315 pripadnika jačeg pola koji su već posećivali klinike za plodnost, a naučnici su došli užasavajućih rezultata – upotreba kozmetičkih preparata sa parabenom tesno je povezana s neplodnošću.

To potvrđuju i stručni sagovornici Zaštitnika potrošača.

Profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Petar Pfendt kaže da su parabeni štetni, ali da se odluke o zabrani neke supstance donose veoma sporo.

– Procesi zabrane određenih supstanci se odugovlače jer proizvođači na zapadu veoma dobro zarađuju od toga, pa uspevaju da produžuju te procese tražeći iznova i iznova nove dokaze štetnosti. Sa druge strane, rezultati svih istraživanja pokazuju da parabeni stoje u direktnoj vezi sa kancerom skoro svih spoljnih organa, poput testisa, materice i dojke, jer koža upija štetne materije – kaže Pfendt.

Dermatolog Gorana Isailović objašnjava za Zaštitnik potrošača da se parabeni koriste kao konzervansi u kozmetičkoj industriji, kao i da sadrže hormone koji negativno utiču na spermu muškarca.

Dobar deo kozmetičkih preparata sadrži estrogen, a to je ženski hormon. U tom smislu, oni ne menjaju sastav sperme ni genetiku, ali ženski hormon u telu muškarca stvara velike promene u organizmu – ističe Isailovićeva.

Urolog, doktor Aleksandar Milošević kaže da, preko kože, u organizam ulaze i dobre i štetne supstance.

– Spermatozoidi su ćelije koje su najosetljivije na sve uticaje iz spoljne sredine. Koža preko raznih kozmetičkih preparata upija i štetne supstance, i veliki deo odlazi u krvotok. Ukoliko se dokaže da su parabeni štetni, onda je sigurno da veoma loše utiču i na plodnost – objašnjava Milošević.

izvor/informer.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter