Izvor:
10.11.2017 u 14:52
0

NEZAOBILAZNE U TOKU ZIMSKIH DANA: Ovo sigurno niste znali o najlon čarapama!

Bilo da su mrežaste, svilene, crne ili boje kože, lepe čarape na lepoj ženskoj nozi su za mnoge prizor koji se pamti. Međutim…

Da li ste znali da su ženske najlon čarape veliki zagađivači prirode?

Treba im nekoliko stotina godina da se raspadnu, verovali ili ne, a prilikom tog procesa materijal od kojih su narpavljene ispušta štetne hemikalije u zemlju.

Takođe, da bi se najlon čarape napravile potrebno je mnogo vode, veštačkih boja, sintetičkih vlakana koji nisu biorazgradivi.

Zbog svega toga se jedna Šveđanka dosetila i pokrenula proizvodnju ekoloških čarapa.

"Na tržištu odavno postoje majice od organskog pamuka, farmerke od recikliranog materijala, veštačko krzno i koža. Zašto onda ne bismo imali i 'zdrave' čarape? Odlučila sam se za veoma šik alternativu – napravila sam čarape od recikliranog prediva i prirodnih vlakana, od ekoloških boja, a ve pomoću solarne energije", kaže Nađa Forsberg..

Ona je objasnila da se njihove čarape po izgledu uopšte ne razlikuju od "tradicionalnih".

"Znamo da je malo onih koji će kupiti naše čarape samo zato što su ekološke, zato smo ih dizajnirale tako da budu i lepe, elegantne, seksi. Imamo modele od čipke, sa raznim dezenima, mrežaste", kaže i Nađa i dodaje da osim pvih čarapa, sada rade i na tome da pronađu način kako da od starih čarape naprave nove.

"Želimo da nađemo način da odvojimo najlon od elastana kako bismo napravili nove čarape od naših starih. Ispostavilo se da je to najveći izazov."

Izvor: Mondo
Foto: instagram/swedishstockings

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter