Izvor:
28.01.2018 u 19:25
0

UTIČE NA VAŠ TEN: Ovu vrstu hrane izbegavajte!

Način na koji se hranite u velikoj meri utiče na zdravlje vaše kože. Ukoliko želite da je održavate zdravom, potrebno je da znate deset vrsta hrane koja ima negativan uticaj na kožu.

Hrana koja remeti balans vode u organizmu Dehidracija izaziva odumiranje kože. Naboranost je takođe rezultat manjka vlage u koži. Dehidracija i akne su međusobno povezani, jer odumiranje kože i mrtve ćelije kože dovode do pojave akni.

Preterana konzumacija soli Preterano uzimanje soli zadržava dodatne količine tečnosti u telu, što dovodi do otoka i naduvanog izgleda kože. Tekstura kože se takođe remeti preteranim uzimanjem soli. Stona so, usoljena hrana, kiseli krastavci, konzervirana hrana, grickalice i slični proizvodi su izvori soli za vaše telo.

Preterano unošenje kofeina Kofein je poznat kao stimulans koji povećava proizvodnju kortizola u telu i ubrzava proces starenja čineći kožu tanjom. Ovo dovodi do dehidracije kože i njenog boranja. Kofein je diuretik koji povećava rizik od dehidracije, tako da je potrebno obratiti pažnju na količinu koja se unosi. Isto važi za čajeve i čokoladu.

Alkohol ishAlkohol takođe izaziva dehidraciju, dovodi do povećanog gubitka vode preko kože. Alkohol je faktor koji doprinosi psorijazi. Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom Ovakva hrana uzrokuje drastične oscilacije sećera u krvi. Ovo dovodi do povećanog lučenja insulina, pojačane deobe ćelija kože i agregacije mrtvih ćelija, što dovodi do akni.

Preterano konzumiranje šećera Ovde se ne misli samo na obični šećer, nego i na slatkiše i med.

Gazirani napici Gazirani napici su noćna mora za kožu. Oni su pravi "zlikovci" za kožu.

Prerađena hrana Prerađena hrana, konzervirano i zaslađeno voće i sokovi imaju malo vlakana, zbog čega se povećava glikemijski indeks. Prerađene namirnice sadrže velike količine soli. Kao nusprodukt obrade, takva hrana gubi korisne sastojke, koji su važni za zdravlje kože.

Slobodni radikali Slobodni radikali negativno utiču na strukturu kože uništavajući kolagen i elastin, vlakna koja čuvaju strukturu kože. Oni nanose štetu i na ćelijskom nivou uticajem na strukturu DNK.

Crveno meso Konzumiranje crvenog mesa, posebno onog s masnoćom, može dovesti do upalnih procesa. To se dešava zbog zasićenih masti koje se nalaze u mesu.

Pržena hrana Prženje hrane dovodi do oksidacije masnih kiselina i destrukcije vitamina E i omega-3 masti prisutnih u uljima i mastima. Trans-masne kiseline podstiču proizvodnju slobodnih radikala pospešujući oksidacijski proces.

Preterano korišćenje veštačkih zaslađivača, boja i ukusa Ove hemikalije se zadržavaju u organizmu i teško ih je izbaciti. Preterano konzumiranje dovodi do nastanka slobodnih radikala.

Brze dijete Brze dijete su loše za kožu, a jedan od razloga je dehidracija. Telo ne zadržava dovoljne količine vode zbog manjka obroka. One uzrokuju promene nivoa šećera u krvi, a akne nisu iznenađenje.

Izvor: B92
Foto: Twitter/MelodiePariseau, Twitter/citymagazine, Uno

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter