NJAČEŠĆI MITOVI O NEZI KOSE: Šišanje ubrzava rast vlasi? (foto)

 

Većina nas bi uradila mnogo toga za lep i očuvan izgled kose, međutim, da li su svakodnevne stvari koje radimo poput stilizovanja i pranja zaista dobre?

Postoji veliki broj saveta i "pravila" po kojima se često vodimo kada želimo da naša kosa, kao glavni ženski adut, izgleda lepo, bilo da je naša frizura dugačka ili kratka.

U nastavku vam otkrivamo nekoliko mitova u koje ne treba više da verujemo, kao i načine na koje možemo da promenimo našu rutinu nege kose.

Mit: prirodno sušenje kose je bolje od sušenja fenom

Istina: jedna studija je otkrila da dok sušenje fenom izaziva više štete na površini kose, sušenje kose prirodnim putem može da izazove oštećenja unutar vlasi. Kada je kosa izložena vodi duži vremenski period (recimo sat vremena koliko je potrebo uglavnom da se kosa u potpunosti osuši), u vlasima se stvara pritisak na proteine koji ih drže čitavim. Zato je najbolje da kosu prosušite fenom na najnižoj temperaturi. 

 

 

Mit: šišanje kose na svakih šest nedelja će ubrzati njen rast

Istina: kosa raste iz korena, tako da količina šišanja nema nikakve veze sa njenom brzinom rasta. Razlog zbog kojeg se preporučuje često šišanje jeste jer sprečava njeno pucanje - što je najveći neprijatelj damama koje žele da imaju dugu kosu. Na šišanje je najbolje da idete na svakih 8 do 12 nedelja kako bi vam kosa izgledala zdravo i samim tim lepo. 

Mit: stres izaziva pojavu sedih vlasi

Istina: Pojava sede kose je određena genetikom i starenje. Kako starite, telo proizvodi manje melanina (molekula odgovornih za prirodnu boju kose). Upravo to izaziva rast nove, sive (sa minimalnim brojem melanina) ili bele (bez melanina) kose. Što se tiče stresa, možete iskusiti prekomerno opadanje kose.

Mit: stalno vezivanje kose utiče na njeno opadanje

Istina: lagani rep i punđa su sasvim u redu. Međutim, ako svaki dan nosite čvrsto zavezanu kosu u repu, punđama, pletenicama, ove frizure mogu dovesti do oštećenja jer kreiraju tenziju u folikuli kose i dovode do trajnog opadanja. Ovo se takođe vezuje i za dugo trajno nošenje ekstenzija. U suštini – možete nositi zavezanu kosu svaki dan, ali je nemojte preterano stezati sa gumicama i drugim aksesoarima.

Srbija danas
Foto: Arhiva 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
09:00 Bolja zemlja
10:45 TOP SHOP
11:00 Prelo u našem sokaku
11:55 Vesti
12:05 Prelo u našem sokaku
12:55 Vesti
13:00 Prelo u našem sokaku
14:00 Vesti
14:30 Parovi - Nedeljni ručak
16:00 Ćirilica - Repriza
17:30 Telemaster
18:20 Glamur
18:55 Upoznajte Parove
21:00 Parovi - Izbacivanje
02:30 Parovi - Live