Izvor:
27.06.2018 u 13:07
0

KORISNO ZA ZDRAVLJE: Šta se dešava kada se tuširate hladnom vodom?!

Možda vam se u prvom trenutku to neće učiniti kao najprijatniji početak dana, ali brzo ćete otkriti sve koristi koje za zdravlje donosi tuširanje hladnom vodom.

Brže se razbudite. Tuširanje hladnom vodom je efikasnije i od kafe! Budi brže i drži vas budnim duže.

Lakše se opustite. Iako deluje kao da je tuširanje hladnom vodom ujutro stres za organizam, na ćelijskom nivou je upravo suprotno. Ovo tuširanje deluje tako da snižava oksidativni stres. U stvari, kada završite sa tuširanjem hladnom vodom ulazite u parasimpatičko stanje, odnosno u opušteni režim rada organizma.

Ubrzava se metabolizam. Brzo izlaganje tela hladnim temperaturama podstiče pretvaranje nezdravih belih masti u braon masti koje sagorevaju bele masti. To znači da će organizam sagoreti više kalorija nakon tuširanja hladnom, nego nakon tuširanja toplom vodom.

Poboljšava se cirkulacija. Hladna voda stimuliše protok i krvi i limfe do dubokih krvnih sudova u organima, što pomaže organizmu da efikasno ukloni otpadne proizvode. Takođe, to jača imunitet i zdravlje srca. Ovo se odnosi na kratko tuširanje hladnom vodom.

Jača imunitet. Kontrolisano izlaganje hladnoći može da ojača imuni sistem, jer se na taj način povećava broj belih krvnih zrnaca koja se bore protiv bolesti.

Poboljšava se zdravlje kože i kose. Hladna voda podstiče zatvaranje pora (za razliku od tople/vruće vode koja ih otvara), što znači da koža zadržava više svojih prirodnih masnoća, a kosa postaje sjajnija.

Smanjuju se upale. Poznato je da sportisti primenjuju ledene kupke nakon napornog treninga ili takmičenja. Poenta je u tome što hladna voda sprečava proizvodnju mlečne kiseline i usporava upale, što su dva faktora koja dovode do umora i bola u mišićima. Nauka kaže da se hladnim kupkama smanjuju bol i upala mišića i do četiri dana nakon vežbanja.

Poboljšava se raspoloženje. Hladna voda je šok za organizam, a prema istraživanjima tuširanje hladnom vodom može da stimuliše centar koji je prvi moždani izvor noradrenalina (norepinefrin), što opet može da pomogne u ublažavanju simptoma depresije. Uz to, hladna voda podstiče osetljive nervne završetke u koži da pošalju ogromnu količinu električnih impulsa iz perifernih nervnih završetaka do mozga, što bi moglo za rezultat da ima antidepresivni efekat.

Štitimo životnu sredinu. Ako trošite manje tople vode, bojler će raditi manje, što znači manju potrošnju nafte, gasa, struje. Možda deluje kao mali doprinos, ali svako smanjenje korišćenja fosilnih goriva je dobro za planetu.

SAVET
Probajte tzv. škotsko tuširanje koje podrazumeva da se prvo tuširate toplom vodom, a na kraju 20-30 sekundi hladnom vodom. Na ovaj način ćete ostvariti sve koristi koje tuširanje hladnom vodom ima za zdravlje, a biće vam prijatnije.

Zdravahrana.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter