Izvor:
17.05.2019 u 15:59
0

STRAST SE UGASILA? Samo jedna stvar če povratiti varnice u vaš odnos!

Reči kao afrodizijaci: naučnici su otkrili neočekivano rešenje za ugašeni žar – šta učiniti kad nestane strast u vezi.

Kod mnogih parova želja za seksom opada tokom godina. Nije neobično da partneri koji se na početku veze jedva mogu suzdržati postepeno izgube interes jedan za drugim. Međutim, novo istraživanje nagoveštava da postoje načini da se ta strast održi ili ponovno probudi.

Istraživanje objavljeno u Časopisu karaktera i socijalne psihologije, a koje su sproveli Gurit Birnbaum, profesor psihologije na Interdisciplinarnom centru Herzliya i Harry Reis, profesor psihologije sa univerziteta u Rochesteru, pokazuje da partneri koji su međusobno obazrivi izvan spavaće sobe mogu održati svoju želju za seksom. Podaci su pokazali da na želju kod žena obazrivost partnera utiče jače, nego kod muškaraca, premda je uticajna i kod muškaraca.

Obazrivost – što je vrsta intimnosti – je veoma važna u vezi jer signalizuje da je jednoj osobi stalo do dobrostanja druge i to na način koji je zaista jasan i informisan o tome šta druga osoba stvarno želi i do čega joj je stalo, objašnjava Birnbaum.

Obazrivi su partneri spremni uložiti resurse u vezu i pokazati dubinsko razumevanje. Zbog njih se veza čini posebnom, odnosno unikatnom, što je, barem kada govorimo o Zapadnim kulturama, ono što ljudi traže od romantičnih veza.

Istraživači su takođe hteli rešiti paradoks intimnost-žudnja koji se javlja u dugotrajnim vezama. Neki naučnici naime tvrde da dugotrajna intimnost može inhibirati, a ne povećati seksualnu želju. Na primer, potreba za sigurnošću može se naći u koliziji sa nesigurnošću i novinom tek započete romantične veze.

Prethodna istraživanja na tu temu nisu donela definitivni odgovor kojim bi se ovo pitanje rešilo, međutim podaci istraživanja Birnbauma i Reisa sugeriršu da taj paradoks u određenim situacijama intimnost i žudnja nisu isključivi.

Posebni eksperimenti kojima se htela otkriti povezanost intimnosti i smanjene žudnje otkrili su da će percepcija obazrivost partnera povećati osećaj vrednosti kod drugog partnera i da će se tada kod njega javiti povećana želja za seksom. Uočeno je žene snažnije reaguju na obazrivost partnera i da kod njih takvo ponašanje dovodi do snažnijeg osećaja poželjnosti.

Ljubaznost se ne bazira na tome ko je partner i šta on zapravo želi. Kada su partneri istinski obazrivi, veza se čini posebnom i unikatnom, a partneri se osećaju poželjno i vredno. Dugoročno gledano, želja za seksom se hrani intimnošću, a obazrivost je jedan od najboljih načina da se vatra između partnera održi tokom godina. Obazrivost je puno jača od bilo kakvog pirotehničkog seksa, zaključio je Birnbaum.

Izvor: Opušteno.rs
Foto: Instagram/printscreen/sexy_couples_goals_

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter