Izvor:
15.06.2019 u 22:02
0

KONAČNO OTKRIVENO: Zašto muškarci i žene odbijaju zaštitu tokom odnosa?

Šta utiče na odluku jednog muškarca ili žene da se upusti u seks bez zaštite?

Pol, seksualna orijentacija, ali i želja za dugom vezom utiču na odluku odraslih ljudi da li će koristiti zaštitu u toku seksa.

Istraživači su ispitivali 157 heteroseksualnih muškaraca, 177 heteroseksualnih žena i 106 muškaraca homoseksualne orijentacije starosti od 18 do 25 godina da li koriste zaštitu tokom seksualnih odnosa.

Učesnicima u istraživanju su hipotetički predstavili osobu suprotnog ili istog pola, a trebalo je da odluče da li bi koristili zaštitu u toku seksualnog odnosa, kao i da obrazlože svoj odgovor.

Sve tri grupe imale su potpuno drugačija obrazloženja kada je zaštita u pitanju. Strejt muškarci uglavnom ne bi koristili zaštitu, a obrazloženje je bilo vrlo pasivno i neuverljivo. Žene su pak, sklone seksu bez zaštite u dugoj vezi dok su pri usputnim odnosima voljne i da odbiju seks ako partner ne želi zaštitu.

Homoseksualni muškarci nisu skloni kontroverzama i u seks bez zaštite se upuštaju u vezi, a čini se da su oni kategorija koja je prilikom istraživanja najviše bila svesna rizika nezaštićenog seksa po zdravlje.

– Razumevanje faktora koji otežavaju prepoznavanje opasnosti tokom seksualnog odnosa, kao što je želja za dugotrajnom vezom ili želja za intimnošću sa partnerom može da vodi do bolje prevencije – kaže dr Šajna Škakon Sparling koja je vodila istraživanje.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter