Izvor:
05.09.2019 u 07:25
0

GLAVNI KRIVCI SU HORMONI: Ljubav može da se desi za čas! (FOTO)

Ponekad je dovoljno samo pet sekundi gledanja oči u oči pa da pomislimo kako smo se zaljubili. Retko to priznamo, a češće prećutimo, da druga strana ne bi pomislila da smo čudaci. Ali taj osećaj je stvarno moguć – objašnjavaju naučnici i navode da su za sve krivi hormoni odgovorni za dobro raspoloženje. Kada se oni aktiviraju, mi više ništa ne možemo da sprečimo.

Prvo nas "strefi" dopamin – hormon zadužen za buđenje euforije, pa imamo osećaj da će nam partner kojeg smo "pikirali" biti kao nagrada koju odavno očekujemo. I to je dovoljno da se osećamo zaljubljeno. Poletni smo, vrcamo od energije i čini nam se da sve možemo. Nema te prepreke koju ne bismo mogli da preskočimo. Ljubav dolazi tek posle toga, kada se pokrenu oksitocin i vazopresin, koji čine da osećamo veću bliskost i povezanost sa partnerom.

Britanski naučnici su dokazali da se to kod muškaraca dešava ranije i da im je manje vremena potrebno da priznaju ljubav. Oni čekaju u proseku nešto manje od tri meseca da prvi put kažu partnerki da je vole, dok 39 odsto njih to izgovara već u prvom mesecu veze. Žene su uzdržanije, pa izjavljuju ljubav posle četiri i po meseca.

Izvor:nadlanu.com
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter